Bacalaureat 2012: Camerele de supraveghere trebuie centrate pe elevi, nu pe geamuri şi uşi

Toate cele 638 de centre de examen vor avea camere de supraveghere la bacalaureat, iar acestea vor fi poziţionate pe elevi, nu pe geamuri şi uşi, a declarat ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop.

RomaniaTV.net
20 mai 2012, 07:43
Bacalaureat 2012: Camerele de supraveghere trebuie centrate pe elevi, nu pe geamuri şi uşi

„Dotarea la Bacalaureat va fi îmbunătăţită, toate unităţile şcolare vor fi dotate cu camere de luat vederi, astfel încât să nu mai avem situaţii pe care le-am avut anul trecut, cum au fost centre fără aparatura necesară.  Cele 638 de centre vor avea camere de luat vederi poziţionate pe elevi, nu pe geamuri şi pe uşi”, a spus Liviu Pop, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de ProTv.

Ministrul interimar al Educaţiei a precizat că săptămâna viitoare vor fi făcute controale pentru a verifica dacă în toate sălile există camere de supraveghere şi dacă ele funcţionează. „Suntem încorsetaţi, în 11 zile trebuie să organizăm examenul de Bacalaureat”, a adăugat Liviu Pop, care a precizat că elevii prinşi copiind vor fi trataţi la fel ca în 2011, întrucât este aceeaşi metodologie de examen.

Întrebat cum crede că vor fi rezultatele la Bacalaureat, Liviu Pop a spus că nu ştie. „Nu ştiu cum vor fi rezultatele. Unii elevi au căzut în două sesiuni, acum plătesc deja. Numărul celor care susţin Bacalaureatul acum este mult mai mare. Cred că elevii sunt mult mai bine pregătiţi”, a mai spus ministrul interimar al Educaţiei în emisiunea „După 20 de ani”.

În legătură cu subiectele pentru Bacalaureat, ministrul Liviu Pop a spus că la acestea nu s-a intervenit întrucât erau terminate din 14 mai. „Nu pot fi făcute altele pentru că durează şase luni. Nu ne poate acuza nimeni că am venit şi am dat subiecte noi”, a adăugat Pop.

Întrebat câţi oameni cunosc subiectele pentru Bacalaureat, Liviu Pop a răspuns că 24, apoi a ezitat.”24 de oameni ştiu aceste subiecte. Un singur om le ştie în totalitate, subiectele, şeful instituţiei. Dar el este de o anumită disciplină”, a spus ministrul interimar al Educaţiei. Pop a adăugat că i-ar conveni ca gradul de dificultate al subiectelor să fie la fel ca în 2011, pentru ca „să vedem o radiografie clară”.

Întrebat dacă o rată de promovabilitate de 50 la sută este un eşec al sistemului de educaţie sau o realitate a pieţei, a faptului că elevii nu mai vor să înveţe pentru că au alte modele, Liviu Pop a răspuns: „Puţin din fiecare”. „Pentru că noi, în afara examenului de bacalaureat, nu mai avem altele care ierarhizează la nivel naţional educaţia. Au fost eliminate admiterea în liceu şi treapta”, a precizat Pop, adăugând că susţine atât examenul de admiterea în liceu, cât şi examenul de admitere la facultate.

În legătură cu rezultatele slabe de la simulări, ministrul interimar al Educaţiei a spus că acestea nu sunt luate în seamă.”O simulare în România nu seamănă cu una din SUA. Nu voi renunţa la aceste simulări, dacă voi fi ministru în 2013  vă voi spune”, a mai spus Liviu Pop.

Luni începe examenul de bacalaureat pentru olimpici, organizat la Bacău. La această sesiune specială de bacalaureat s-au înscris 928 de liceeni, membri în loturile naţionale lărgite care se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale. Anul trecut, la examenul de bacalaureat s-au înregistrat rezultate catastrofale, în condiţiile în care candidaţii nu au putut copia, fiind monitorizaţi în săli cu camere video.