BACALAUREAT 2012 SIBIU: Cele două fete de 10 spun că visul lor este să profeseze în ţară

BACALAUREAT 2012 SIBIU Două colege de clasă de la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din municipiul Sibiu sunt singurele eleve din judeţ care au obţinut media zece la examenul de bacalaureat, ele susţinând că îşi doresc să urmeze o facultate în România şi că visul lor este să profeseze în ţară.

RomaniaTV.net
09 iul. 2012, 12:54
BACALAUREAT 2012 SIBIU: Cele două fete de 10 spun că visul lor este să profeseze în ţară

BACALAUREAT 2012 SIBIU  Iulia Muntean şi Ştefania Ramona Bărburiceanu sunt singurele eleve din judeţul Sibiu care au reuşit să obţină media zece la bacalaureat, ele fiind colege de clasă la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din municipiul Sibiu, la profilul Ştiinţe ale Naturii.

„Nu mă aşteptam la media 10. Cel puţin la română nu mă aşteptam, clar, iar la matematică m-am aşteptat. După barem credeam că voi lua zece, dar nu eram sigură deoarece am rezolvat un exerciţiu în altă metodă şi nu ştiam dacă îl punctează cu sută la sută. Dar se pare că şi aici am primit ajutor divin. La anatomie şi fiziologie umană, genetică şi cologie, aici, după barem am ştiut că o să iau zece. Vreau să dau şi la Medicină şi de aceea aici ştiam”, spune Iulia Muntean.

Ştefania Ramona Bărburiceanu este obişnuită cu succesul, ea fiind olimpică naţională şi urmând să fie admisă la facultate în urma rezultatelor obţinute la matematică.

„Voi merge la Cluj, la Politehnică, pentru că îmi place foarte mult matematica, fizica şi cred că mi s-ar potrivi. Aş dori să rămân în ţară”, spune Ştefania Ramona Bărburiceanu.

Media zece la bacalaureat este doar un motiv de mândrie pentru cele două colege de clasă, ele neavând nevoie de medie la admiterea la facultate, unde Iulia va da examen de admitere în 23 iulie, la Sibiu, iar Ştefania va intra ca olimpică la Politehnica din Cluj.

„Chiar mă gândeam, vorbeam cu sora mea, că e o ironie că am luat zece la bacalaureat şi mie nici măcar nu îmi trebuie nota de la Bac pentru admitere la facultate, dar probabil va conta la un eventual baraj sau ceva. Media aceasta este mulţumirea mea, dar este şi o mulţumire adresată lui Dumnezeu. Eu sunt sigură că fără ajutorul Lui nu aş fi reuşit asta şi sunt sigură că sunt foarte mulţi elevi mult mai buni ca mine, dar poate doar pentru că ei au greşit din neatenţie, iar eu nu, nu este meritul meu. Aici cred că se pune toată problema, în a greşi din neatenţie. De învăţat sunt sigură că au învăţat mulţi, cel puţin din liceul acesta, eu sunt sigură”, spune Iulia Muntean.

Tânăra crede că rezultatul obţinut de ea este datorat faptului că s-a pregătit constant, nu doar pe ultima sută de metri.

„Când am început probele de bacalaureat nu eram mulţumită de cât am stat să învăţ, dar ţinând cont de rezultate, poate că a fost de ajuns. La română, am învăţat pe tot parcursul anilor. Operele le-am citit în cei patru ani de liceu, altfel ar fi fost foarte greu să acumulez toată informaţia de care aveam nevoie doar în clasa a XII-a. La matematică, în clasa a XII-a am pus din nou bazele, acolo ele au fost puse pe parcursul anilor, iar la bilogie, în clasa a XI s-a predat anatomia şi fiziologia umană, iar acum, în clasa a XII-a, am reluat-o în mod special pentru admiterea la facultate”, afirmă Iulia.

Deşi nu ştie încă ce specializare va urma ca medic, Iulia Muntean ştie cu siguranţă că vrea să profeseze în ţară, însă nu exclude alte variante.

„Vreau să profesez în ţară, dar niciodată nu spun niciodată. Nu ştiu ce îmi rezervă viitorul. Nu ştiu cum o să fiu călăuzită. Acum ştiu că vreau să rămân în ţară”, spune tânăra absolventă, care are ca pasiuni sportul, în special voleiul şi înotul, dar şi învăţatul, pentru că i-a oferit mereu satisfacţii.

Iulia şi Ştefania spun că subiectele nu au fost deloc grele, însă necesitau o mai mare atenţie, iar examenul de bacalaureat ar fi trebuit să li se pară tuturor important şi să se fi pregătit foarte bine pentru el.

„Mi s-a părut destul de uşor, întrucât am învăţat, am fost pregătită şi sper că părinţii mei sunt mândri de mine. Mă aşteptam să iau note mari pentru că mi-am dat seama că am ştiut, dar chiar zece nu mă aşteptam. M-am pregătit constant, nu doar în clasa a XII-a şi cred că s-a văzut rezultatul. Am avut timp anul acesta şi de distracţie, am avut timp de toate. Poate mulţi nu s-au pregătit suficient, poate nu au considerat acest examen ca fiind important şi de aceea au picat. Eu sper că în curând se vor mobiliza şi vor obţine rezultate mai bune”, spune Ştefania Ramona Bărburiceanu.

„Ţinând cont că bacalaureatul este un examen de nivel mediu pentru liceele foarte bune, elevii care fac parte din aceste licee au reuşit, cred eu, să obţină rezultate cât de cât bune. Cred că examenul de anul acesta a fost la nivelul anilor trecuţi. Am făcut şi variantele din alţi ani şi pot spune că a fost cam la fel. Cred însă că ar trebui un bacalaureat diferenţiat. Ni se cere să ştim acelaşi lucru, să avem aceleaşi înclinaţii, dar fiecare e creat individual şi fiecare are alte înclinaţii, îi plac alte materii”, consideră Iulia Muntean.

Directorul Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”, Gabriel Octavian Negrea, spune că generaţia de anul acesta de la liceul pe care îl conduce a fost una foarte bună.

„Aş spune că rezultatele în general anul acesta au fost foarte bune la Colegiul Naţional «Gheorghe Lazăr». Este o promoţie foarte bună. Rezultatele copiilor li se datorează în mare parte, dar s-a şi lucrat foarte mult cu ei. Anul acesta am depus eforturi suplimentare faţă de ceilalţi ani pentru pregătirea examenului de Bac. S-a lucrat în plus faţă de ore, s-a lucrat cu copiii care au reprezentat cazuri mai delicate şi rezultatele în general cred că dovedesc acest lucru. În aceea ce le priveşte pe cele două eleve, evident că este un rezultat foarte frumos de care ne bucurăm foarte mult şi de care suntem foarte mândri. Am văzut că sunt doar două medii zece pe tot municipiul Bucureşti şi noi în şcoala aceasta avem două medii zece. Pentru noi este o mândrie. Suntem mândri de copiii noştri, suntem mândri că reuşesc să obţină un astfel de rezultat şi confirmă la sfârşitul celor patru ani munca pe care au depus-o timp de patru ani”, afirmă Gabriel Octavian Negrea.