BACALAUREAT 2012. Un elev ORB a încercat să copieze la proba de română

Doi candidaţi care susţineau proba de luni a Bacalaureatului au fost eliminaţi din examen în judeţul Sibiu, unul dintre ei fiind un elev nevăzător care dădea proba pe un laptop special şi care încercase să copieze, câte un candidat fiind eliminat din examen şi în Alba şi Harghita. 120 de elevi au fost eliminaţi la proba de luni a bacalaureatului (proba scrisă la limba şi literatura română), a anunţat Ministerul Educaţiei.

RomaniaTV.net
02 iul. 2012, 18:56
BACALAUREAT 2012. Un elev ORB a încercat să copieze la proba de română

În Sibiu, potrivit inspectorului şcolar general, Constantin Gorun, doi absolvenţi de clasa a XII-a au fost eliminaţi, luni, de la prima probă scrisă a Bacalaureatului, după ce au fost prinşi copiind.

Unul dintre ei provine de la Grupul Şcolar «Henri Coandă», iar celălalt de la Liceul Teoretic «Onisifor Ghibu». Primul dintre ei a fost prins cu căşti în ureche, pentru ascultare. Cel de-al doilea caz este special, fiind vorba de un nevăzător care susţinea proba pe un laptop unde era instalat un program specific. Acesta a accesat alte programe, care facilitau accesul la informaţii necesare pentru elaborarea subiectelor. Laptopul a fost verificat iniţial de comisie, însă elevul a accesat alte programe prin wireless„, a declarat Constantin Gorun.

Potrivit acestuia, 220 de elevi au absentat, luni, de la proba la limba şi literatura română.

A fost destul de uşor, nu mă aşteptam să fie chiar aşa de uşor. Norocul meu a fost că am învăţat pe ultima sută de metri subiectul trei, mi-am zis să repet cam toate poeziile şi «Luceafărul» mi-a plăcut cel mai mult şi i-am acordat mai mult timp. Am scris în total şase pagini, din care trei la «Luceafăr». Sunt încrezător în nota pe care o voi primi„, a declarat un elev, la ieşirea de la examen.

Majoritatea celor care au susţinut proba la Limba şi literatura română spun că s-au aşteptat să primească un subiect privind opera eminesciană.

Într-un fel, mă aşteptam să fie Eminescu, având în vedere că anul ăsta este anul aniversar sau ceva de genul. Mă bucur că a fost bine. Am scris despre Luceafăr, despre tema şi viziunea asupra lumii, aşa cum ni s-a cerut, despre Cătălin şi Cătălina, am scris mai multe. Sper să fie bine„, a spus o absolventă de liceu.

În judeţul Sibiu s-au înscris pentru susţinerea Bacalaureatului 2.779 de absolvenţi de clasa a XII-a, fiind opt centre de examen şi trei centre de evaluare.

În Alba, un candidat a fost eliminat din cadrul primei probe scrise a examenului de bacalaureat după ce a luat ciorna unei colege din sala de examen pentru a copia răspunsul.

Preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat din Alba, Rodica Groza, a declarat, luni, că un elev care susţinea proba la Limba şi literatura română la centrul de examen de la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Ocna Mureş a fost eliminat din bacalaureat pentru că a sustras ciorna unei colege din sală.

Groza a spus că elevul a luat ciorna colegei sale şi a încercat să copieze rezolvarea subiectelor, fără ca ea să îi permită acest lucru, astfel încât doar el a fost eliminat din examen.

În judeţul Alba, peste 3.000 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine Bacalaureatul în sesiunea din vară, iar la prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română s-au prezentat, luni, 2.938 de candidaţi.

Şi în Harghita, un candidat la bacalaureat a fost eliminat din examen, fiind vorba despre un elev de la centrul de examinare din Cristuru Secuiesc care a fost prins în timp ce i se dicta rezolvarea subiectelor prin handsfree.

Inspectorul şcolar Bartholf Hedwig a declarat corespondentului MEDIAFAX că elevul a fost surprins de supraveghetor în timp ce şoptea ceva, după care rămânea, câteva secunde, foarte atent. Când profesorul care urmărea desfăşurarea probei s-a dus către elev, a observat handsfree-ul pe care acesta îl avea în ureche, dispozitivul fiind conectat la un telefon mobil pe care l-a găsit ascuns în haina candidatului.

Astfel, s-a stabilit că un amic al elevului, aflat în curtea şcolii, îi dicta acestuia rezolvările subiectelor la proba de Limba şi literatura română.

Candidatul a fost eliminat şi, potrivit sursei citate, nu mai are dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului.

În Harghita, bacalaureatul este susţinut în condiţii speciale de patru candidaţi, fiind vorba despre trei candidaţi care suferă de dislexie – disgrafie, toţi din Miercurea Ciuc, şi despre o elevă cu deficienţe de auz din Odorheiu Secuiesc. În primele trei cazuri, candidaţii au fost duşi într-o sală separată, unde au dictat lucrările unui profesor cu altă specializare decât limba şi literatura română, în timp ce la Odorheiu Secuiesc membrii comisiei au comunicat în scris cu eleva.

La proba de Limba română a examenului de bacalaureat în Harghita s-au înscris 2.844 de elevi, dintre care 80 au absentat luni. În judeţ, examenul de bacalaureat este susţinut în zece centre de examinare şi în trei subcomisii, corectarea lucrărilor urmând să se facă într-un singur centru de evaluare, la Liceul „Nagy Istvan” din Miercurea Ciuc.