Rezultate Bacalaureat 2013. Vezi ce spune ministrul Pricopie despre acuzaţiile de fraudă la BAC

55% dintre absolvenţii de liceu au promovat bacalaureatul în 2013 - sesiunea de vară. Cel mai mare număr de candidaţi promovaţi sunt din Brăila, unde peste 74% au luat note peste 6. La polul opus se află judeţul Ilfov, cu 27,9%. A fost şi un număr record în ultimii trei ani de note de 10, deşi în Capitală doar o singură elevă a reuşit să obţină media maximă. Scandalul şpăgii de la BAC este departe de a se fi terminat. În derulare se află mai multe anchete pe măsură ce ies la iveală fraude comise de profesori şi elevi la examenul de Bacalaureat 2013. Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, a vorbit luni, la România TV despre cazurile cunoscute până acum şi despre modul în care evoluează acestea.
Romania TV
08 iul. 2013, 18:09
Rezultate Bacalaureat 2013. Vezi ce spune ministrul Pricopie despre acuzaţiile de fraudă la BAC

Până în prezent, Ministerul Educaţiei are cunoştinţă de cel puţin opt cazuri de mită dată la examenul de Bacalaureat. Din cele şapte cazuri de mită, două au fost descoperite la liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală şi sunt anchetate, în prezent, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Al treilea caz a fost semnalat la Alba Iulia, altul la Sibiu, unde DNA a anchetat un profesor şi s-au cerut două lucrări bănuite că ar fi fost fraudate, trei cazuri la Constanţa şi, în plus, cel din Mehedinţi.

Referindu-se la suspiciunile de fraudă de la bacalaureat, Pricopie a mai precizat că sunt şase cazuri în care au intervenit poliţia sau procuratura, între care patru au fost semnalate de inspectoratele şcolare: cazul de la Liceul „Dimitrie Gusti” din Capitală şi cele trei cazuri de la Constanţa, la care se adaugă cele de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală şi cel de la Sibiu.

Ministrul Pricopie a mai precizat că au fost organizate 583 de centre de examen de Bacalaureat 2013. De asemenea, situaţia din Mehedinţi a fost investigată chiar de Ministerul Educaţiei, a mai spus ministrul.

Pricopie a precizat şi faptul că Ministerul Educaţiei a avut informaţii că se strâng bani în diferite licee cu ocazia examenului de Bacalaureat 2013, dar „Ministerul nu a reuşit să afle dacă aceşti bani erau destinaţi festivităţilor de sfârşit de an sau pentru altceva. Parchetul nu ne-a dat niciun caz. Aveam suspiciuni că există unele cazuri la unele licee. Ceea ce am primit de la SRI nu au fost toate nişte informaţii exacte, unele dintre acestea nu s-au confirmat”, a mai precizat ministrul.

În ceea ce priveşte cazul de fraudă la BAC în Mehedinţi, acesta a fost descoperit de procurorii şi poliţiştii locali. În caz au fost implicate patru persoane, între care trei făceau parte din aceeaşi familie, fiind vorba despre un profesor, fiica şi soţia acestuia şi un alt profesor prieten care avea colaborări al mai multe licee de unde a luat mită. În total, au primit 15.000 de lei şi 2.500 de euro, aceste sume fiind confiscate de autorităţile judiciare, fiind găsite împachetate în mai multe pachete la profesorul Armănaş. Bărbatul avea nevoie de bani pentru că voia să îşi repare casa în care locuieşte.

Ministrul a precizat că, în total, sunt 15 cazuri de potenţială fraudă şi, totodată, că au fost 318 candidaţi eliminaţi din examen pe parcursul susţinerii celor patru probe scrise, ei încercând să copieze sau având asupra lor diverse materiale interzise. Numărul elevilor eliminaţi din examen este comparabil cu cele din anii anteriori, a mai menţionat ministrul.

Pricopie a mai spus că banii puţini cu care sunt plătiţi profesorii la ora actuală nu reprezintă motiv întemeiat pentru a lua mită de la elevi.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1 – rezultate finale. Date oficiale BEC: George Simion – Nicușor Dan, în turul 2
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Răsfăț pentru zilele toride. Trei rețete ușoare de înghețată
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Ilie Bolojan a numit-o consilier prezidențial pe Ana Birchall. Ce responsanbilități va avea: „Am acceptat această numire cu onoare și un profund simț al responsabilității”
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce