BACALAUREAT 2014: Lista ruşinii la simularea de la BAC 2014: 13 licee cu 0% promovabilitate la Iaşi

BACALAUREAT 2014: Peste 50 la sută din elevii de clasa a XII-a au luat note peste cinci la Limba română şi proba la alegere a profilului, în timp ce mai puţin de jumătate - 42,51 la sută - au obţinut note de trecere la proba obligatorie a profilului, la simularea bacalaureatului.

20 mart. 2014, 10:46
BACALAUREAT 2014: Lista ruşinii la simularea de la BAC 2014: 13 licee cu 0% promovabilitate la Iaşi

BACALAUREAT 2014: Bacalaureatul de antrenament dinaintea examenului propriu-zis din vară lasă knock-out mai multe şcoli din judeţ. După simulare, nu mai puţin de 13 licee au înregistrat o ruşinoasă rată de promovabilitate de 0 (zero) la sută. Din oraş, pe această jenantă listă stau la loc de cinste Liceul Tehnologic „Petru Poni”, Colegiul de Transporturi, precum şi Liceul Tehnologic „M. Busuioc” din Paşcani. Nu puţine sunt şi şcolile cu o promovabilitate sub 5%. Un alt aspect interesant: promovabilitatea medie la ţară este de trei ori mai mică decât în oraş. „Este un rezultat de etapă, şi nu este edificator întru totul”, spune Camelia Gavrilă, inspector-şef al IŞJ. Ce măsuri anunţă autorităţile şcolare?

Deşi poate părea greu de crezut, în judeţul Iaşi există mai multe unităţi şcolare la care nu a promovat nici măcar un singur elev la probele scrise desfăşurate în perioada 3-7 martie. Oficialii din învăţământul preuniversitar spun că rezultatele slabe şi rata mică de promovabilitate ar avea drept cauză şi faptul că notele nu s-au trecut în catalog, lucru anunţat dinaintea examenului propriu-zis. Ca urmare, dacă unii elevi au învăţat pentru că sunt responsabili şi vor notă mare pur şi simplu, chiar netrecută în catalog, alţii s-au lăsat pe „tânjală” şi au obţinut note sub ni­velul de promovare. Ce a rezultat per total, în statistici, este ceva deloc de bun augur pentru examenul din vară: 13 şcoli ieşene cu zero la sută promovabilitate; nici măcar una cu 100% promovabilitate.

BACALAUREAT 2014: Clasamentul ruşinii

În afara celor 13 şcoli cu zero promo­vabilitate, enumerate mai jos, şcolile cu cea mai mică rată de promovabilitate peste zero sunt: Colegiul Tehnic „Mihail Sturza” – 3,13%, Şcoala Fântânele – 4,76%, Liceul de Electronică şi Telecomunicaţii -4,55%, Liceul „Holban” – 4,48%, „Nicolae Iorga” (Paşcani) – 3,77%. Lista cu cele 13 şcoli un­de promovabilitatea la simularea pentru bacalaureat este 0% cuprinde Liceul Tehno­logic „Petru Poni”, Colegiul de Transporturi, Liceul Tehnologic „M. Busuioc” din Paş­cani, grupurile şcolare sau liceele din: Mogoşeşti, din Victoria (aici şi grupul şcolar, dar şi şcoala de arte şi meserii), din Şcheia, din Ţibana, din Cozmeşti, din Focuri, din Holboca, din Tătăruşi şi din Lespezi. „Acest lucru este îngrijorător, aşteptăm un demers intens în această direcţie, vorbim de şcoli care s-au înfiinţat pentru a combate abandonul şcolar, aici au intrat în clasa a IX-a elevi cu note sub 5, prin urmare nivelul a rămas cam acelaşi. Este un rezultat de etapă, şi nu este edificator întru totul”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector-şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Profesorii acestor elevi spun că nu au ce face deoarece nivelul este unul scăzut şi, oricât ar încerca, rezultatele sunt foarte puţin vizibile. „Au fost 23 de elevi care au susţinut examenul, jumătate dintre ei însă sunt corigenţi. doi dintre ei au trecut la matematică cu 6 şi 7, dar au picat fie la română fie la biologie. În orice caz, eu sunt mulţumită, fiindcă anul trecut la simularea la clasa a XII-a nu s-a luat nici o notă mai mare decît 6″, a declarat, Roxana Popa, director al Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară Ţibana. Există însă şi şcoli unde gradul de promovabilitate este de aproape 100%, primele pe listă fiind şcolile de elită din Iaşi: Colegiile „Emil Racoviţă”, „Negruzzi”, Naţional, dar şi „Mihai Emi­nescu”, „Grigore Moisil”, „Wurmbrand”, „Mi­ron Costin”, „Vasile Alecsandri”, „Mi­hail Sadoveanu din Paşcani, „Ibrăileanu” şi „Cantemir”.
Diferenţe uriaşe între rural şi urban

Prin urmare, diferenţele între rezultatele şcolilor din mediul urban şi cele din mediul rural sunt de la cer la pământ. La clasa a XI-a, de exemplu, la proba de Limba română a obţinut note peste 5 un procent de 75% dintre elevii ce aparţin şcolilor din oraş. Elevii care învaţă la şcolile de la ţară au reuşit să promoveze în procent de 24%. La matematică situaţia este şi mai gravă. Vorbim de un procent de 33,78% în mediul urban şi 12,74 % în mediul rural. „Simu­larea a avut un rol psihologic asupra elevilor, însă pregătirea este mai intensă în ultimul an de studii. Drept dovadă că elevii de clasa a XII-a au obţinut rezultate mai bune decât cei de-a XI-a. Nu atât examenul este cel care îi nelinişteşte pe elevi, cât elemente ce ţin de pregătire: ei învaţă sincopat, nu există un parteneriat între familie şi şcoală, iar continuitatea cu acelaşi profesor este importantă”, a adăugat inspectorul şef al IŞJ. De asemenea, procentul elevilor de la sate care au absentat la română este dublu faţă de cel al elevilor de la oraş: vorbim de 12% în mediul rural şi 6% în mediul urban.

BACALAUREAT 2014: Probleme cu matematica

La clasa a XII-a amintim că rata de promovabilitate este de 42,15, un pic mai mare ca cea de anul trecut, din luna decembrie, când s-a înregistrat un procent de 36,21%. Cea mai mare rată de promovabilitate s-a înregistrat la proba de la informatică, unde au trecut 90,18%, urmând disciplinele socio-umane cu un procent de 81,29% din cei înscrişi. Există însă probleme de promo­vabilitate la matematică, fizică şi biologie, unde nu s-a trecut de 47%. Cu toate acestea, la simularea pentru bacalaureat s-au obţinut şi 76 de note de 10, 1.224 de note cuprinse între 9 şi 9,99, şi 1714 note cuprinse între 8 şi 8,99. Cele mai multe note de zece s-au obţinut la biologie, 26 la număr, apoi ur­mează matematica, unde 25 de elevi au obţinut 10, istoria şi informatica, unde s-au obţinut câte 5 note de 10 la fiecare, chimia cu 4 de 10 şi geografia, unde doar un elev a obţinut punctajul maxim. Singura disciplină unde nu s-a obţinut nici o notă de 10 este fi­zica. La simularea organizată de Ministerul Educaţiei la începutul lunii s-au înscris peste 13.000 de elevi ieşeni de clasa a XI-a şi a XII-a, dintre care au promovat mai puţin de 50%. „Punem cărţile pe masă, facem monitorizări prin inspecţie, profesorii vor verifica planurile de pregătire şi se va pune accent pe disciplinele la care s-au obţinut note mici”, a încheiat Camelia Gavrilă, potrivit Ziarul de Iaşi. 

REZULTATE BAC 2014, PE JUDEŢE (document ataşat): Situaţia pentru clasa a XI-a se prezintă astfel: la proba de Limba română – 44,22 la sută dintre elevi au luat note peste 5, la proba pentru Limba maternă – 62,42 la sută, iar la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) – 36,32 la sută.

Elevii clasei a XI-a nu au susţinut proba la alegere, având în vedere că aria de acoperire disciplinară în clasa a XI-a nu este similară celei de clasa a XII-a. De asemenea, elevii clasei a XI-a au susţinut proba la Istorie (proba obligatorie a profilului) în baza programei parcurse pentru clasa a XI-a, şi nu a XII-a, aşa cum se procedează în cadrul examenului naţional de bacalaureat.

REZULTATE BAC 2014, PE JUDEŢE obţinute la simulările naţionale din anul şcolar 2013 – 2014 nu vor fi trecute în catalog, dar sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

VEZI ŞI: REZULTATE BACALAUREAT 2014: Anunţ important pentru toţi elevii care au susţinut SIMULARE LA BAC 2014

La probele din vară, elevii de clasa a XII-a vor primi subiecte din toată materia parcursă, spre deosebire de simulare, unde subiectele au acoperit doar materia acoperită până la data susţinerii probelor.

În anul 2013, după centralizarea tuturor datelor de la judeţe, rata de promovare a fost de 55,4% pentru sesiunea iunie-iulie 2013. Anul trecut, a fost prima dată când elevii au primit subiecte diferenţiate în concordanţă cu programa şcolară şi cu numărul de ore urmat de elevi. În 2014, elevii vor primi tot subiecte diferenţiate în funcţie de profil.

Citeşte şi: SIMULARE BACALAUREAT 2014: Vezi toate SUBIECTELE ŞI BAREMELE de la clasa a XII-a

Examenul de BACALAUREAT 2014 se va desfăşura după următorul CALENDAR:

BAC 2014, Sesiunea iunie-iulie 2014:

        26 – 30 mai 2014, Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
        30 mai 2014, Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
        10 – 12 iunie 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
        11 – 13 iunie 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
        16 – 20 iunie 2014, Evaluarea competenţelor digitale – proba D
        23 – 27 iunie 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
        30 iunie 2014, Limba şi literatura română – proba E) a) – proba scrisă
        1 iulie 2014, Limba şi literatura maternă proba E) b) – proba scrisă
        2 iulie 2014, Proba obligatorie a profilului – proba E) c) – proba scrisă
        4 iulie 2014, Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – proba scrisă
        7 iulie 2014, Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
        7 iulie 2014, Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
        8 -10 iulie 2014, Rezolvarea contestaţiilor
        11 iulie 2014, Afişarea rezultatelor finale

BAC 2014, Sesiunea august-septembrie 2014:

        14 – 18 iulie 2014, Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
        18 – 19 august 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală înlimba română – proba A
        18 – 19 august 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală înlimba maternă – proba B
        19 – 20 august 2014, Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
        21 – 22 august 2014, Evaluarea competenţelor digitale – proba D
        25 august 2014, Limba şi literatura română – proba E) a) – proba scrisă
        26 august 2014, Limba şi literatura maternă – proba E) b) – probă scrisă
        27 august 2014, Proba obligatorie a profilului – proba E) c) – probă scrisă
        29 august 2014, Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – probă scrisă
        1 septembrie 2014, Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 –  16:00)
        2 – 3 septembrie 2014, Rezolvarea contestaţiilor
        4 septembrie 2014, Afişarea rezultatelor finale

Citeşte şi: BACALAUREAT 2014: Meditaţii gratuite pentru elevi