BACALAUREAT 2017. Încep ÎNSCRIERILE pentru sesiunea din vară, vezi CALENDARUL EXAMENULUI şi modele de subiecte

BACALAUREAT 2017. Absolvenţii clasei a XII-a susţin primele probe la începutul lunii iunie. Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 - 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

16 mai 2017, 16:50
BACALAUREAT 2017. Încep ÎNSCRIERILE pentru sesiunea din vară, vezi CALENDARUL EXAMENULUI şi modele de subiecte

BACALAUREAT 2017. Elevii de clasa a XII-a intră în focurile examenului de bacalaureat. În perioada 22 – 26 mai 2017 se face înscrierea la prima sesiune de examen.

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2017, încep luni 26 iunie, cu testul de Limba şi literatura română (proba E)a). Marţi, 27 iunie, se va desfăşura proba de Limba şi literatura maternă (proba E)b), iar miercuri, 28 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului (proba E)c) la disciplinele Istorie şi Matematică. Ultima probă scrisă din sesiunea curentă, proba la alegere a profilului şi specializării (proba E)d), este programată vineri, 30 iunie. În funcţie de cele două criterii, candidaţii vor putea opta pentru una dintre următoarele discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică şi argumentare, Sociologie şi Psihologie.

CALENDARUL examenului de bacalaureat naţional – 2017

Sesiunea iunie-iulie 2017

  • 22 – 26 mai 2017 Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
  • 26 mai 2017 Încheierea cursurilor pentru clasa a X II-a/ a XIII-a
  • 6 – 7 iunie 2017 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 8 – 9 iunie 2017 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 9, 12 – 13 iunie 2017 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
  • 14 – 16 iunie 2017 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
  • 26 iunie 2017 Limba şi literatura română – proba Ea) – probă scrisă
  • 27 iunie 2017 Limba şi literatura maternă – proba Eb) – probă scrisă
  • 28 iunie 2017 Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – probă scrisă
  • 30 iunie 2017 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – probă scrisă
  • 5 iulie 2017 Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00)
  • 6 – 9 iulie 2017 Rezolvarea contestaţiilor
  • 10 iulie 2017 Afişarea rezultatelor finale

Sesiunea august-septembrie 2017

  • 11 – 14 iulie 2017 Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
  • 27 iulie 2017 Înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe
  • 21 august 2017 Limba şi literatura română – proba Ea) – probă scrisă
  • 22 august 2017 Limba şi literatura maternă – proba Eb) – probă scrisă
  • 23 august 2017 Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – probă scrisă
  • 24 august 2017 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – probă scrisă
  • 25, 28 august 2017 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 28 august 2017 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 29-30 august 2017 Evaluarea competenţelor digitale – proba D
  • 30-31 august 2017 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
  • 1 septembrie 2017 Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00)
  • 2 – 5 septembrie 2017 Rezolvarea contestaţiilor
  • 6 septembrie 2017 Afişarea rezultatelor finale

Modele orientative de subiecte pentru examenul național de Bacalaureat 2017 sunt disponibile aici.

ÎNSCRIEREA CANDIDATILOR

La examenul de bacalaureat se pot înscrie atât candidatii din seria curenta, cât si cei din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de bacalaureat. 

Elevii români care au studiat în strainatate se pot înscrie la examenul de bacalaureat numai dupa echivalarea studiilor si promovarea examenelor de diferenta stabilite de MECTS, prin Centrul National pentru Recunoasterea si Echivalarea Diplomelor.

Înscrierea candidatilor pentru examenul de bacalaureat se face, prin fisa-tip informatizata, la secretariatele liceelor pe care acestia le-au absolvit, numai în perioada prevazuta în calendarul examenului, dupa cum urmeaza:

a) pentru candidatii din seria curenta, profesorii diriginti întocmesc tabele de înscriere la prima sesiune de bacalaureat, în conformitate cu evidentele din licee. Tabelele cuprind optiunile pentru probele de examen si semnatura elevilor. Odata cu tabelele, profesorii diriginti depun si fisa-tip informatizata, tiparita si semnata de fiecare candidat, în care acesta îsi asuma optiunile pentru disciplinele de studiu prevazute pentru probele la alegere, la care doresc sa sustina examenul de bacalaureat.

b) pentru candidatii din anii precedenti si pentru candidatii din seria curenta, în cazul celei de a doua sesiuni, înscrierea se face, în perioada prevazuta de calendarul examenului de bacalaureat, de catre secretariatul unitatii de învatamânt pe care candidatii au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de acestia (certificat de nastere si, dupa caz, de casatorie, un act de identitate, foaia matricola, adeverinta cu notele la probele pentru care solicita recunoasterea notelor).

c) pentru candidatii din seriile anterioare, în situatia schimbarii domiciliului în alta localitate, mentionata ca atare în buletinul/cartea de identitate, candidatii se pot înscrie pentru a sustine bacalaureatul la o unitate de învatamânt de acelasi profil, stabilita de comisia de bacalaureat judeteana din judetul în care se afla noul domiciliu al candidatului.

În afara acestei situatii, înscrierea în alt judet este permisa numai cu aprobarea Comisiei Nationale de Bacalaureat, în urma unei cereri motivate si însotite de documente doveditoare, transmise la Directia Generala Educatie şi Învaţare pe Tot Parcursul Vieţii. Art.36 

Candidatii care au participat si au fost respinsi la sesiuni anterioare de bacalaureat organizate începând cu anul 2003 si care solicita recunoasterea unor probe promovate în aceste sesiuni, vor prezenta la înscriere si o adeverinta, eliberata de unitatea de învatamânt absolvita, din care sa reiasa rezultatele obtinute la examenul de bacalaureat în sesiunile mentionate.

Adeverinta va preciza, pentru fiecare sesiune, disciplina sustinuta si nota obtinuta la fiecare din probe. În cazul în care candidatul nu s-a prezentat la una/la mai multe probe sau a fost eliminat din examen, acest lucru va fi mentionat în adeverinta. Adeverinta va fi semnata de directorul si de secretarul unitatii de învatamânt absolvite si va purta stampila acesteia.

Examenul de bacalaureat este modalitatea de evaluare a competentelor, a nivelului de cultura generala si de specializare, atins de absolventii de liceu.

Promovarea examenului de bacalaureat permite accesul în învatamântul superior, în conformitate cu conditiile generale si specifice stabilite în acest sens. În urma promovarii examenului de bacalaureat, absolventului i se elibereaza diploma de bacalaureat.

Absolventii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obtinut media 10 primesc diploma de merit.

Candidatii au dreptul sa sustina examenul de bacalaureat, fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe. Taxele de examen se stabilesc anual.

Elevii care, în una din clasele a IX-a – a XII-a, au obtinut premii individuale la concursuri/olimpiade scolare internationale recunoscute de catre MECTS au posibilitatea de a-si echivala, la cerere, proba scrisa de examen la disciplina la care au obtinut premiul. Echivalarea se face cu nota maxima. Lista concursurilor/ olimpiadelor scolare internationale recunoscute de catre MECTS se publica pe site-ul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului şi Sportului pâna la începerea sesiunii speciale de bacalaureat.

Recunoasterea/echivalarea probelor se face de catre directorul unitatii respective, în urma solicitarii scrise a candidatului si a prezentarii dovezilor privind obtinerea premiului la concursul/ olimpiada internationala. Documentele mentionate se depun, în momentul înscrierii, la secretariatul unitatii de învatamânt.

Accesul candidatilor în centrul de examen 

Accesul candidatilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30.

Presedintele comisiei din centrul de examen desemneaza o comisie de control, formata din minimum doua cadre didactice (dintre asistenti sau membrii comisiei) si personalul de paza de la intrarea în centrul de examen.

La accesul candidatilor în centrul de examen se procedeaza astfel:

  • un cadru didactic si un membru al personalului de paza solicita la intrarea fiecarui candidat prezentarea actului de identitate, si verifica daca fotografiile corespund;
  • candidatii sunt îndrumati spre zona din centrul de examen unde se gasesc salile de examen;
  • candidatii sunt atentionati sa citeasca extrasele din Metodologie afisate pe usa salii de examen si sa nu stationeze pe holuri mai mult de 5-7 minute;
  • candidatii care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumati spre sala de depozitare a acestora.

Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, însemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poseta/geanta etc.) va primi o punga/plic în care sa le introduca, împreuna cu o declaraie tip în care se menioneaza numele i prenumele i obiectele personale care vor fi depozitate si va fi îndrumat de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

Sala de depozitare a obiectelor personale se va afla cât mai aproape de intrarea în centrul de examen si va fi supravegheata de o persoana dintre asistenti, desemnata de comisia de examen.

Dupa ce au trecut de punctul de legitimare si de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidatii se deplaseaza spre sala de examen, unde sunt repartizati conform tabelelor afisate pe usi.

Accesul candidatilor în sali este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei. 

Înainte de aducerea subiectelor în sali, asistentii vor explica elevilor modul de desfasurare a probei si modul de completare a datelor personale pe foaia tipizata. Candidatii se aseaza câte unul în banca, în ordine alfabetica, în functie de disciplina si de tipul de subiect primit, conform listelor afisate.

Fiecare candidat primeste o coala de hârtie tipizata, pe care îsi scrie cu majuscule numele, prenumele tatalui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate si completeaza citet celelalte date de pe coltul ce urmeaza a fi lipit. Coltul colii tipizate va fi lipit, dupa distribuirea subiectelor în sali, numai dupa ce asistentii din sali au verificat identitatea candidatilor, dupa completarea corecta a tuturor datelor prevazute si dupa ce acestia semneaza în interiorul portiunii care urmeaza a fi sigilata.

Colturile lucrarilor vor fi lipite numai dupa ce candidatii au început sa scrie pe foaia de concurs rezolvarea subiectelor. Procedura anterioara se repeta pentru toate colile tipizate utilizate de candidat pentru a redacta lucrarea. Candidatii vor primi atâtea coli tipizate si ciorne marcate cu stampila “Bacalaureat 2011 – C.E.” câte le sunt necesare. Pentru lipirea coltului lucrarii se va folosi lipici sau acelasi tip de etichete autocolante, pentru toate centrele de examen dintr-un judet. 

Presedintele comisiei aplica stampila-tip “Bacalaureat 2011 – C.E.” peste coltul închis si lipit al lucrarii. În cazul în care se organizeaza o subcomisie în alta locatie, stampila este aplicata de catre membrul comisiei din centrul de examen, desemnat pentru a participa la examen în acea subcomisie. Aceste operatii se vor încheia înaintea iesirii primului candidat din sala de examen. 

Înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate în afara rubricii care se sigileaza, precum si orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrarii, atrag dupa sine anularea lucrarii scrise respective. Propunerea de anulare se poate face atât în centrul de examen, cât si în centrul de evaluare, de catre persoanele din comisie care sesizeaza semnele distinctive, iar decizia se ia de catre presedintele comisiei, dupa consultare cu comisia judeteana/a municipiului Bucuresti. Art.57 – (1)

Dupa anuntarea variantei de subiect extrasa de Comisia Nationala de Bacalaureat, se multiplica subiectele în numar egal cu numarul candidatilor, urmând ca acestea sa fie distribuite în sali. Candidatii care sustin probele în limbile minoritatilor nationale vor primi simultan subiectul atât în limba materna, cât si în limba româna. 

Asistentii primesc subiectele multiplicate, în plicuri sigilate, de la presedinte, vicepresedinte, secretar sau un membru al comisiei si le distribuie fiecarui candidat. La încheierea acestor operatiuni, începe rezolvarea subiectelor de catre candidati.

Asistentii verifica primirea de catre fiecare candidat a tipului de subiect, corespunzator filierei, profilului, specializarii pe care a absolvit-o si optiunii, la care are dreptul conform prevederilor prezentei metodologii. Candidatii vor verifica primirea tipului de subiect corespunzator si vor semna procesul-verbal care mentioneaza în mod explicit acest lucru.

Niciun membru al comisiei nu poate parasi centrul de examen pâna la încheierea probei, exceptând cazurile speciale – cazuri medicale, accidente, situatii de forta majora. Candidatii care doresc sa predea lucrarile înainte de expirarea timpului maxim prevazut de prezenta metodologie pentru rezolvarea subiectelor pot parasi centrul de examen cel mai devreme dupa o ora si jumatate de la distribuirea subiectelor în sali.

Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Pentru elaborarea lucrarii scrise, candidatii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor folosesc numai creion negru. Pentru probele scrise la disciplinele „Matematica” si „Geografie”, candidatii pot sa utilizeze instrumente de desen.

STABILIREA REZULTATELOR FINALE SI REZOLVAREA CONTESTATIILOR

Dupa încheierea probelor din cadrul examenului de bacalaureat si dupa evaluarea si notarea tuturor lucrarilor scrise, se comunica rezultatele finale pentru toti candidatii.

Pentru fiecare candidat care a obtinut cel putin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen, se calculeaza media generala de bacalaureat ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la respectivele probe.

Nu se calculeaza media generala de bacalaureat pentru candidatii care nu au promovat una sau mai multe probe, care nu s-au prezentat la toate probele sau care au fost eliminati de la o proba.

Contestatiile la probele scrise se depun si se înregistreaza la centrul de examen, în perioada prevazuta de calendarul examenului de bacalaureat.

Dupa terminarea evaluarii si deschiderea lucrarilor, presedintele comisiei de contestatii analizeaza notele acordate dupa reevaluare, în comparatie cu cele acordate initial. În situatia în care se constata diferente de notare mai mari de 1,50 puncte, în plus sau în minus, între notele de la evaluarea initiala si cele de la contestatii, presedintele comisiei de contestatii decide reevaluarea lucrarilor respective de catre o a treia comisie, formata din alti profesori cu experienta, altii decât cei care au evaluat initial lucrarile în centrul de contestatii. Reevaluarea se va face dupa o noua secretizare a lucrarilor, respectând cu strictete baremul de evaluare si toate procedurile de evaluare. Nota acordata de a treia comisie este nota care va fi acordata de comisia de contestatii.

Pentru lucrarile care au primit initial note cuprinse între 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 si 4,99, sau o nota cel putin egala cu 9,50, nota definitiva este nota acordata de catre comisia de contestatii.

REZULTATE SIMULARE BACALAUREA 2017

43.978 de elevi dintre cei 115.022 prezenți au obținut medii care le asigură promovarea.

La clasa a XI-a, rata de promovare este de 29,85% în creștere cu aproape 4 procente, comparativ cu 2016, când s-a situat la valoarea de 25,76%. Altfel spus, dintre cei 121.003 elevi participanți la simulare, 36.125 au obținut medii peste 6.

Pe tranșe de medii, situația cumulată (clasa a XI-a și clasa a XII-a) arată astfel: 29.496 de elevi au obținut medii între 6 și 6,99; 27.633 de elevi — medii între 7 și 7,99; 17.577 de elevi — medii între 8 și 8,99 și 5.366 — medii între 9 și 9,99. 31 de elevi au obținut media 10.

15.023 de medii au fost cuprinse între 5 și 5,99, însă, conform metodologiei de desfășurare a Bacalaureatului, nota minimă pentru fiecare disciplină în parte este 5, iar media finală a notelor la toate disciplinele, necesară pentru promovarea examenului, este minimum 6.
Pe probe, situația cumulată (clasa a XI-a și a XII-a) a notelor mai mari sau egale cu 5 este: 59,4% la proba E)a) — Limba și literatura română, 74,1% la proba E)b) — Limba maternă și 52,1% la proba obligatorie a profilului E)c) — Matematică sau Istorie. La proba la alegere a profilului E)d), susținută doar de elevii clasei a XII-a, rata notelor peste 5 a fost de 60,4%.

În șase județe, rata de promovare la clasa a XII-a a fost de peste 45%: Sibiu (47,9%), Cluj (46,9%), Brăila (46,5%), Alba (46,3%), Iași (46,1%) și Galați (45,5%). Procente de promovare sub 25% s-au înregistrat în județele Giurgiu (24,5) și Ilfov (18,9).

În ceea ce privește rezultatele elevilor de clasa a XI-a, procente de promovare de peste 35% s-au înregistrat în județele Iași (35,3%), Galați (35,8%), Suceava (36,6%) și Cluj (41,8%). Sub pragul de 20% figurează județele Giurgiu (16,6%), Ilfov (17,9%) și Călărași (19,1%).