BACALAUREAT 2018. Motivul din cauza căruia elevii sunt nemulţumiţi

Problemele legate de Bacalaureatul de anul acesta au inceput deja. Mai exact, este vorba despre Sesiunea Speciala a Bacalaureatului, pentru care Ministerul Educatiei Nationale (MEN) inca nu a publicat calendarul. Potrivit Legii, metodologia pentru Bac ar trebui publicata inainte de inceperea anului scolar pentru toate sesiunile de Bacalaureat, inclusiv pentru Sesiunea Speciala. Mai mult, elevii care vor sa sustina Bac-ul in sesiunea speciala nu stiu nici macar daca vor da si ei competentele tot in februarie.

22 ian. 2018, 08:36
BACALAUREAT 2018. Motivul din cauza căruia elevii sunt nemulţumiţi

În metodologia pentru Bacalaureatul din 2018 nu este precizat, in mod specific, daca elevii care dau Bac-ul Special vor sustine competentele digitale si lingvistice programate tot in intervalul 12-20 februarie.

„Calendarul pentru Bacalaureatul Special ar trebui sa fie publicat laolalta cu calendarul celorlalte doua sesiuni. Nu este normal ca cei care vor da Bacalaureatul in toamna sa stie cand vor sustine probele scrise, iar cei care vor sustine evaluarile in Sesiunea Speciala, in luna mai cel mai probabil, sa nu aiba cunostiinta de acest lucru. Plus ca fiecare universitate este autonoma, ori asta presupune ca are propriul calendar de admitere, ceea ce inseamna ca Sesiunea Speciala se poate intersecta cu intervalul alocat pentru admiterea la o facultate din strainatate”, sustine presedintele Consiliului National al Elevilor Ioana Baltaretu, conform Adevarul.

Ce elevi se inscriu la sesiunea speciala a Bac-ului

Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca la Sesiunea Speciala de Bacalaureat se pot inscrie elevii care:

1. participa la loturile olimpice de pregatire pentru competitiile internationale sau participa la competitiile pe discipline scolare, sportive si artistice internationale care se desfasoara in perioada sesiunii normale de Bacalaureat

2. sustin examenul de admitere la universitati din strainatate si trebuie sa faca dovada ca:
a) au fost acceptati, in etapa preliminara, la universitatile din strainatate care le solicita pentru inscriere diploma de Bacalaureat, inainte de finalizarea examenului national, sesiunea iunie – iulie 2017
b) desfasoara probele de admitere in acelasi timp cu probele examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2017.