BACALAUREAT 2023. Absolvenții de liceu susțin marți proba obligatorie a profilului, la matematică sau istorie

Emoțiile continuă pentru absolvenții de liceu, care marți susțin cea de a doua probă scrisă a examenului de bacalaureat. După ce luni au susținut proba scrisă la Limba și literatura română, aceștia se pregătesc pentru proba obligatorie a profilului, la matematică și istorie.

27 iun. 2023, 08:25
BACALAUREAT 2023. Absolvenții de liceu susțin marți proba obligatorie a profilului, la matematică sau istorie
Absolvenții de liceu susțin marți proba obligatorie a profilului, la matematică sau istorie

Absolvenții de liceu susțin marți proba obligatorie a profilului, la matematică sau istorie. Probele obligatorii ale profilului încep la ora 09:00 și durează trei ore. Potrivit Ministerului Educaţiei, accesul elevilor în este permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30, iar la ora 09:00, începe proba scrisă care va dura trei ore.

Citește și O expresie primită de elevi la proba de Limba română de la Bacalaureat a fost căutată de aproape 800 de ori pe dexonline, înainte de începerea examenului

Absolvenții de liceu susțin marți proba obligatorie a profilului, la matematică sau istorie

”Beneficiază de prelungire (cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Luni, la proba de Limba română, s-au prezentat 97,6% dintre cei peste 130.500 de candidaţi înscrişi la examenul maturității. 28 de elevi au fost eliminaţi din examen, fiind acuzaţi de tentativă de fraudă.

După proba de marți examenul maturității va continua după următorul calendar:

Miercuri, 28 iunie: proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie)

Joi, 29 iunie: Limba si literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale).

Primele rezultate vor fi afișate în centrele de examen şi online pe data de 3 iulie, până la ora 12:00. Elevii pot depune contestațiile în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Mai mult, candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie în centrele de examen şi online.

Pentru a promova examenul de bacalaureat, absolvenții de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • recunoaşterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
  • obţinerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puţin 6.

Citește și Bareme de corectare la limba și literatura română la Bacalaureat 2023. Cum se rezolvau subiectele pentru o notă cât mai mare