Elevii, fără șanse de a copia la BAC și Evaluarea Națională. Ministerul Educației a dat ordinul pentru pornirea camerelor VIDEO de supraveghere și a microfoanelor

Emoții din ce în ce mai mari pentru elevii din România, care se pregătesc de BAC și Evaluarea Națională. De luni, 18 iunie, încep probele scrise. Directorii de școli vor asigura monitorizarea video și audio în fiecare clasă. 

18 iun. 2023, 18:05
Elevii, fără șanse de a copia la BAC și Evaluarea Națională. Ministerul Educației a dat ordinul pentru pornirea camerelor VIDEO de supraveghere și a microfoanelor

Pentru a descuraja frauda, Ministerul Educației a pus la punct sistemul de monitorizare video a elevilor care vor susține examenele de BAC și Evaluarea Națională.

Camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate în fiecare sală și vor surprinde, cel puțin frontal, toți candidații în timpul susținerii probelor de la Evaluarea Națională și BAC 2023, informează EduPedu.ro.

Conform procedurii, școlile asigură dotarea cu echipamentele necesare punerii în funcțiune şi exploatării sistemului de supraveghere audio-video.

Art. 8 – „(1) Camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate în fiecare sală supravegheată audio-video, astfel încât să asigure vizibilitatea tuturor persoanelor din interiorul acesteia şi să nu poată fi obturată printr-o anumită poziționare a unor persoane sau obiecte.

(2) În sălile supravegheate audio-video, în care se desfășoară probe de examen, camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate astfel încât acestea să surprindă, cel puţin frontal, toți candidații în timpul susținerii probei, precum şi toate acţiunile şi dialogurile persoanelor aflate în sală”, se arată în legea validată de către ministrul Ligia Deca.

În sălile unde sunt multiplicate subiectele, camerele vor fi instalate pentru a surprinde, în totalitate, pe tot parcursul desfăşurării acestor activități, monitoarele calculatoarelor folosite la descărcarea, tipărirea şi multiplicarea subiectelor, precum şi acţiunile şi dialogurile membrilor comisiei în desfăşurarea activităţilor de preluare, tipărire şi multiplicare a subiectelor, conform procedurii specific, mai precizează sursa citată.

Monitorizare totală la BAC. Inclusiv discuțiile vor fi înregistrate cu ajutorul microfoanelor

În spațiile supravegheate audio-video destinate activităţilor de preluare, depozitare şi evaluare a lucrărilor, camerele video vor fi instalate astfel încât acestea să surprindă, în totalitate, pe tot parcursul desfăşurării acestor activități, acţiunile şi dialogurile membrilor comisiei, respectiv vizibilitatea, cel puţin frontală, a tuturor profesorilor corectori în timpul activității de evaluare a lucrărilor, potrivit sursei citate anterior.

Art. 8 – „(6) Parametrii de calitate ai înregistrărilor realizate de sistemul de supraveghere audio-video vor fi setaţi astfel încât, la redarea înregistrărilor, persoanele din sala supravegheată audio-video să poată fi identificate vizual, iar calitatea sunetului înregistrat să fie de acurateţe înaltă.”

„Sistemul de supraveghere audio-video se porneşte, în fiecare zi în care au loc activităţi specifice examenelor naționale, în sălile supravegheate audio-video, cu 30 de minute înaintea începerii activităților specifice fiecărei probei de examen, respectiv cu 15 minute înainte de începerea activităţilor de descărcare şi multiplicare a subiectelor, a activităților de preluare, depozitare şi predare a bagajelor sau a activităților de preluare, evaluare și depozitare a lucrărilor scrise sau de soluționare a contestațiilor, de către persoana responsabilă cu derularea și monitorizarea procesului de supraveghere audio-video.” – art. 9 alin. (1).