Bacalaureatul se schimbă! Anunţul făcut de ministrul Educaţiei după simularea Bacului în 2019

Propunerea de a avea un bacalaureat diferențiat “în mod special pentru liceele tehnologice” ar putea fi inclusă în noua lege a educației. Cel puțin asta lasă de înțeles ministrul Ecaterina Andronescu, care a declarat la TVR că ideea are o susținere extrem de importantă din partea directorilor de școli cu care a stat de vorbă în mai multe județe în ultima perioadă. Bacalaureatul profesional sau tehnologic este o temă vehiculată de actualul ministru încă din luna decembrie 2018.

22 mart. 2019, 06:07
Bacalaureatul se schimbă! Anunţul făcut de ministrul Educaţiei după simularea Bacului în 2019

Bacalaureatul va fi diferenţiat. „Deci în acest moment legea care este în vigoare și, deci, ceea ce se va întâmpla anul acesta, nu avem cum să vorbim de examen de bacalaureat diferențiat. S-a anunțat la începutul anului un singur tip de bacalaureat, este cel prevăzut de lege și pentru acela se pregătesc și elevii, se pregătesc și cei care au responsabilitatea sprijinirii acestui examen. Dacă în viitoarea lege și din dezbaterea publică și din Parlament o să rezulte o susținere a acestei idei de a avea bacalaureat diferențiat, atunci din momentul aprobării viitoarei legi putem să discutăm despre această formulă.

Eu vreau să vă spun că în această perioadă am fost puțin și m-am întâlnit cu directorii școlilor din țară. Și-am fost și în județul Cluj, și în Bistrița-Năsăud, și în județul Buzău, și la Constanța, și pe unde am fost am încercat să-i întreb dacă această idee li se pare că este fezabilă și că este oportună pentru a o aplica, în mod deosebit pentru liceele tehnologice. Pentru că, din păcate, din liceele tehnologice se îngroașă rândurile celor care nu promovează examenul de Bacalaureat. Și are o susținere care mi se pare extrem de importantă: n-am văzut oameni care să se împotrivească, ci mai degrabă susținători ai acestei idei”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Amintim că liceele tehnologice sunt cele în care din 2009 încoace intră elevii care, tradițional, ar fi mers către școlile de arte și meserii. În 2009, Ecaterina Andronescu a desființat această rută profesională, dând cifră de școlarizare zero către SAM-uri.

În comunicatul dat de Guvern în 2009, fără explicații, se vorbea despre „creșterea cifrei de școlarizare pentru învăţământul liceal, cu 72.000 de locuri, ajungând la 221.000”.

Creșterea aceasta a locurilor de la liceu era făcută prin desființarea Școlilor de Arte și Meserii. În Nota de Fundamentare a HG 77 din 11 februarie 2009, la pagina 9, scrie următoarele:

„Analizând evoluţia demografică şi fluxurile de intrări-ieşiri ale elevilor pe niveluri de pregătire pentru anul şcolar 2009-2010, neluând în calcul rata de repetenţie, faţă de anul 2008-2009, propunem creşterea cifrei de şcolarizare la învăţământul liceal, clasa a IX-a învăţământ de zi, cu 72.000 locuri, prin preluarea locurilor care se şcolarizau în cadrul şcolilor de arte şi meserii (clasa a IX-a SAM);

SAM-urile nu se finalizau cu Bacalaureat, iar din 2009 încoace copii care s-ar fi pregătit în mod normal pe o rută profesională care se termina cu certificat de calificare profesională ajung în fața examenelor de bacalaureat.

În 2012, fostul ministru Daniel Funeriu a lansat școlile profesionale duale de scurtă durată, care nu se termină prin examen de BAC. Introducerea unei rute de BAC tehnologic lovește direct în școlile profesionale de scurtă durată.

Bacalaureatul este diferențiat și în prezent, în sensul în care pentru profile diferite sunt variante de subiecte cu dificultate diferită de la un profil la altul. Propunerea de a avea un bacalaureat profesional sau unul tehnic/tehnologic, pe lângă cel de acum, a fost explicată în trecut de ministrul Ecaterina Andronescu, drept o psibilitate pentru elevii din ruta profesională, de a avea o diplomă care să le facă mai ușoară angajarea.

O propunere în acest sens a fost făcută și de UDMR. Bacalaureat diferit este propus și în Raportul România Educată, al președintelui Klaus Iohannis. Documentele aflate în dezbatere folosesc termenul de bacalaureat aplicat. Acesta „include un număr limitat de materii și probe de ucenicie specifice pentru filiera profesională absolvită. El conferă dreptul de acces ulterior la învățământul terțiar non-universitar (colegii cu durată de 2 ani) și apoi la ciclul de licență filiera profesională (cu durată suplimentară de 1-2 ani)”, se arată în document.

Raportul prevede și un Bacalaureat teoretic, „pe bază de materii și conținut disciplinar, pe care îl pot susține absolvenții rutei teoretice sau absolvenții rutei vocaționale. El poate fi susținut și de absolvenții rutei profesionale care au urmat programul de pregătire adițională. Bacalaureatul teoretic conferă acces ulterior la ciclul de licență pe filieră teoretică”.

Autorii documentului menționează că „absolvenții rutei teoretice/vocaționale care nu promovează bacalaureatul teoretic au posibilitatea de a intra într-un program de pregătire adițională similar cu cel oferit elevilor din filiera profesională care urmăresc obținerea unui bacalaureat teoretic”.