Bacteria care poate da startul unei noi epidemii a ajuns și în România! Cu ce probleme se pot confrunta cei care o contactează

O nouă bacterie face ravagii peste tot în lume, iar în ultima perioadă aceasta a ajuns și la noi în țară. Specialiștii avertizează că ne-am putea confunta foarte curând cu o epidemie.

13 dec. 2023, 13:09
Bacteria care poate da startul unei noi epidemii a ajuns și în România! Cu ce probleme se pot confrunta cei care o contactează
Bacteria care poate da startul unei noi epidemii a ajuns și în România! Cu ce probleme se pot confrunta cei care o contactează

Bacteria Mycoplasma pneumoniae, recunoscută pentru viteza sa de propagare și gama sa variată de simptome, a ajuns și în România, captând atenția comunității medicale asupra importanței monitorizării simptomelor și implementării măsurilor preventive.

Citește și: Șocant! Tânăr de 31 de ani, mort după ce a încercat să ascundă un plic cu droguri în gură

Bacteria care a stârnit preocuparea comunității medicale europene a pătruns și în țara noastră, alimentând îngrijorările legate de creșterea numărului de îmbolnăviri. Se discută chiar despre posibilitatea unei noi epidemii.

Inițial identificată în China, bacteria Mycoplasma pneumoniae a fost raportată în diverse țări europene, printre care Franța, Suedia, Elveția, Olanda, Italia și Danemarca. În România, Institutul Matei Balș din București și Spitalul Victor Babeș au confirmat cele mai multe cazuri. Conform specialiștilor, copiii cu vârste între 8 și 9 ani par să fie cei mai vulnerabili în fața acestei bacterii extrem de periculoase. Simptomele includ durerea în gât, dureri de cap, strănut, febră, precum și posibile inflamații ale ochilor și vărsături.

Specialiștii avertizează că simptomele pot fi mai severe la persoanele în vârstă, având în vedere îmbătrânirea populației din Europa. Testul serologic, care identifică anumiți anticorpi, este utilizat pentru diagnostic, dar aceștia se dezvoltă în sânge după cel puțin 14 zile de la infecție.

Mycoplasma pneumoniae se răspândește prin tuse și strănut, în special în comunitățile foarte populate, cum ar fi școlile, grădinițele și instituțiile cu un număr mare de angajați. În acest context, medicii avertizează că este crucial să continuăm să respectăm măsurile de prevenție, inclusiv purtarea măștilor.

Specialiștii recomandă să fim vigilenți și să acționăm cu prudență în această perioadă. Stările febrile, dificultățile respiratorii sau manifestările digestive severe sunt semnale pentru care se recomandă consultarea medicală de urgență, în special în cazul copiilor. În contextul actual, aceleași reguli aplicate în timpul pandemiei sunt esențiale pentru a preveni răspândirea bacteriei și pentru a proteja sănătatea comunității.

Citește și: Salarii mărite deja în România. Care angajaţi au ajuns să câştige lunar peste 11.000 de lei