Bacteria ”ucigașă” din intestine. Obicieiul nociv care determină afecțiunea! Românii trebuie să aibă mare grijă

Există o bacterie extrem de periculoasă prezentă în flora microbiană a intestinului subțire și ete determinată de un obicei uzual al românilor.

16 feb. 2022, 22:55
Bacteria ”ucigașă” din intestine. Obicieiul nociv care determină afecțiunea! Românii trebuie să aibă mare grijă

Bacteria ”ucigașă” din intestine. Clostridium difficile provoacă anual un număr de 500.000 de cazuri de infectare. Aceasta determină infecţie care se manifestă doar în anumite condiţii, cele mai frecvente fiind:

Bacteria ”ucigașă” din intestine. Obicieiul nociv care determină afecțiunea! Românii trebuie să aibă mare grijă

-consumul excesiv de antibiotice – care distrug flora intestinală normală și favorizeaza dezvoltarea de specii Clostridium difficile, rezistente la majoritatea anibioticelor folosite în mod uzual;
-imunosupresia – situații în care clostridiile din flora comensală pot iniţia infecţii grave ale tractului digestiv;
intervenţii chirurgicale la nivelul tubului digestiv, de excludere/ rezecție a unor segmente de tub digestiv din tranzitul digestiv normal și crearea unor condiții favorabile dezvoltării acestuia;
-tratamentul cu citostatice sau administrarea de laxative în exces.

În ultimii zece ani a crescut severitatea infecției cu Clostridium difficile, aceasta devenind una dintre cele mai frecvente infecții ce poate fi dobândită intraspitalicesc. Această tendință se datorează selectării naturale a unei tulpini bacteriene hipervirulente, cu potențial de declanșare a unor forme severe de boală, cu rezistență crescută la antibioticele uzuale (cefalosporine de generația III și IV, fluorchinolone, carbapeneme).

Cele mai frecvente și comune simptome ale infecției cu C. difficile apar în cazurile ușoare si moderate și sunt reprezentate de:

-diaree apoasă (mai multe scaune diareice pe zi, timp de 2-3 zile);
-crampe abdominale ușoare;
-sensibilitate la atingerea/ palparea abdomenului.

Infecția severă cu C. difficile poate provoca, de asemenea, inflamație intestinală severă cu supradimensionarea colonului (megacolon toxic) și uneori chiar o evoluție gravă către septicemie (necesitând internarea în secția de terapie intensivă).

Citește și: Obiceiuri bizare de Crăciun. Unde se pun castraveţii muraţi în brad şi în ce loc se împodobeşte bananul
Diagnosticul se pune pe examenul fizic, semnele clinice și investigațiile paraclinice (analize de laborator).

În 2014, au fost publicate ghidurile terapeutice ESCMID – European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases – în care au fost selectate două medicamente pentru managementul pacienților diagnosticați cu ICD: metronidazol și vancomicină. Un alt antibiotic disponibil din 2011 pentru tratarea simptomelor pacienților cu C. difficile este Fidaxomicina.

Citește și: Obiceiurile banale care ajută la sănătatea creierului. Vlad Ciurea spune care este prima activitate pe care trebuie să o facem dimineața