Bacterie periculoasă rezistentă la antibioticele utilizate la om, descoperită în carnea de porc din Marea Britanie

O bacterie rezistentă la antibioticele folosite de oameni a fost descoperită în peste 10% mostrele de carne testate în Marea Britanie.

06 iul. 2022, 09:23
Bacterie periculoasă rezistentă la antibioticele utilizate la om, descoperită în carnea de porc din Marea Britanie

Carne de porc infectată cu o bacterie posibil mortală a fost descoperită în supermarketurile din Marea Britanie, scrie The Guardian.

Testele au arătat că peste 10% dintre produsele din carne de porc prelevate, inclusiv cotletele și carnea tocată, au fost infectate cu această bacterie rezistentă antibiotice de „ultimă generaţie” utilizate pentru a trata boli grave la oameni.

Superbacteria depistată este o variantă a bacteriilor enterococi care poate provoca infecții ale tractului urinar și ale rănilor, printre alte boli. În cele mai grave cazuri, bacteriile pot infecta fluxul sanguin, inima și creierul.

Citeşte şi: Variola maimuţei se extinde, OMS anunţă oficial peste 5000 de cazuri

Bacteria a devenit rezistentă la tratamente cu anumite tipuri de antibiotice, ceea ce înseamnă că unele dintre medicamentele pe care un medic le-ar prescrie în mod normal nu ar avea niciun efect în tratarea bolii.

Rezistența la antibiotice este acum considerată una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea publică din lume. O analiză a guvernului britanic privind rezistența la antimicrobiene din 2016 a estimat că superbacterii ucid cel puțin 700.000 de oameni în întreaga lume în fiecare an, ceea ce ar putea duce la 10 milioane de decese suplimentare până în 2050 dacă nu se iau măsuri.

Tim Lang, profesor emerit de politici alimentare la City, Universitatea din Londra, a declarat: „Aceste descoperiri sugerează că utilizarea antibioticelor nu este sub control în anumite părți ale industriei cărnii. Cumpărarea oricăror alimente este o relație de încredere. Nu există etichetă.”

FSA subliniază că gătirea completă a cărnii ar trebui să omoare majoritatea bacteriilor sau să o reducă, iar manipularea acesteia în mod igienic va ajuta la reducerea riscului. Trebuie păstrat întotdeauna separat în frigider, iar mâinile, cuțitele și scândurile trebuie spălate bine după manipulare.

Citeşte şi: Chipsuri retrase de la vânzare din magazine. O nouă alertă alimentară de la ANSVSA

Cercetătorii au cumpărat 103 mostre de carne de porc – 22 etichetate ca Red Tractor, 27 fiecare de la RSPCA și scheme organice și 27 fără etichetă de asigurare – de la supermarketurile și magazinele online din Yorkshire. Toate proveneau din ferme britanice, cu excepția produselor care nu poartă etichetă de asigurare.

Carnea a fost apoi analizată pentru bacterii enterococi și cele 25 de probe pozitive au fost testate pentru rezistența la antibiotice. Dintre mostrele infectate, toate, cu excepția a două, conțineau enterococi rezistenți la cel puțin un antibiotic.

Dintre probele contaminate, 13 au fost rezistente la vancomicina. Vancomicina – parte a clasei de antibiotice cu glicopeptide – este adesea denumită un antibiotic „de ultimă generaţie” datorită importanței sale în tratarea celor mai grave și care pun în pericol viaţa oamenilor.

Glicopeptida avoparcina a fost utilizată pe scară largă în ferme pentru a îngrășa animalele mai repede, până când UE a interzis acest lucru în 1997, după ce această practică a fost considerată o cauză a răspândirii bacteriilor de la animale la oameni.