Bacterii periculoase rezistente la antibiotice puternice, descoperite în China

O genă care face anumite bacterii rezistente la o categorie de antibiotice foarte puternice, considerate "de ultimă instanță", a fost identificată la bacterii care infectează unele animale domestice dar și unii pacienți chinezi, conform unor oameni de știință care au solicitat restrângerea folosirii acestor antibiotice în medicina veterinară, informează AFP, citat de Agerpres.
Iulian Tudor
20 nov. 2015, 08:49
Bacterii periculoase rezistente la antibiotice puternice, descoperite în China

„Rezultatele noastre sunt extrem de neliniștitoare”, a subliniat Profesorul Liu Jian-Hua, de la Universitatea agricolă din Canton, coordonatorul acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei The Lancet Infectious Diseases.

Rezistența identificată de cercetători se referă la polimixine (colistin și polimixina B), antibiotice utilizate „ca ultimă instanță” pentru a lupta împotriva infecțiilor bacteriene cu bacilii gram (cum sunt enterobacteriile, E.coli sau Klebsellia pneumoniae), în special la persoanele care suferă de fibroză chistică sau care sunt în reanimare.

În China, antibioticul colistin este folosit în principal în medicina veterinară. Această țară este unul dintre cei mai mari producători și utilizatori de colistin.

În cadrul unor teste de rutină desfășurate pe porci destinați consumului alimentar, Liu și colegii săi au descoperit o tulpină de colibacil rezistentă la colistin, rezistență ce se poate transmite și la alte tulpini bacteriene.

Bacteriile rezistente la acest antibiotic au fost descoperite și la aproximativ 1.300 de pacienți spitalizați în două provincii sudice ale Chinei, Guangdong și Zhejiang.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că bacteria E. coli de la porci conținea o nouă genă (‘mcr-1’) ce poate fi copiată și transmisă cu ușurință și la alte bacterii, în special la cele din grupul Klebsiella pneumoniae, responsabile de infecții pulmonare.

„Este probabil că rezistența la colistin provocată de gena mcr-1 a apărut mai întâi la animalele domestice înainte de a se extinde și la oameni”, a subliniat și prof. Shen Jianzhong, unul dintre coautorii studiului.

Deși limitată pentru moment la China, această rezistență la colistin se poate extinde la scară mondială, au avertizat autorii studiului, solicitând o „reevaluare rapidă” a modului de utilizare a antibioticelor din clasa polimixinelor în cazul fermelor de animale, precum și monitorizarea atentă a genei mcr-1 atât în medicina umană, cât și în cea veterinară.

Conform profesorului Shen, și alte țări în afara Chinei, dintre care mai multe țări europene, folosesc antibioticele din clasa polimixinelor în medicina veterinară.

„Una dintre puținele soluții de care dispunem pentru a evita extinderea acestei rezistențe este de a reduce sau chiar de a înceta folosirea colistinului în agricultură”, au precizat și doi cercetători australieni, David Paterson și Patricia Harris, într-un comentariu care însoțește acest studiu. Ei au adăugat că, dacă nu vor fi luate rapid măsuri, în special de către autoritățile chineze, ar putea să apară „o problemă majoră de sănătate publică”.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Banii primiți pentru înmormântare. Suma acordată în acest an
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici