Bacteriile intraspitaliceşti, rezistente la antibiotice, se pot răspândi prin halatele asistentelor

Bacteriile periculoase, inclusiv Staphylococcus aureus meticilino rezistent (MRSA), se pot transmite de la pacienții bolnavi internați prin intermediul halatelor angajaților din sistemul sanitar, potrivit unui nou studiu. În plus, acești agenți patogeni se pot răspândi și pe obiectele din camera de spital, precum balustradele de protecție de la paturi, mai arată cercetarea prezentată la IDWeek 2016, o întâlnire a mai multor organizații axate pe bolile infecțioase, informează Live Science.

02 nov. 2016, 15:33
Bacteriile intraspitaliceşti, rezistente la antibiotice, se pot răspândi prin halatele asistentelor

Infecțiile intraspitalicești reprezintă un factor ce stârnește o îngrijorare din ce în ce mai mare — acestea afectează 1 din 25 pacienți internați în Statele Unite în orice perioadă, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention).

„Știm că există microbi periculoși în spitale, dar suntem abia la început în ceea ce privește modul în care aceștia se răspândesc”, a declarat dr. Deverick Anderson, profesor asociat de medicină în cadrul Diviziei de Boli Infecțioase de la Centrul Medical al Univesității Duke din Carolina de Nord, Statele Unite.

Pentru a urmări modul de transmitere al acestor bacterii, oamenii de știință au studiat 167 de pacienți internați. Aceștia au fost îngrijiți la terapie intensivă de 40 de asistente, pe parcursul a trei schimburi separate de câte 12 ore. Angajatele spitalului au folosit un nou set de halate la fiecare schimb, se menționează în cercetare.

De două ori pe zi, cercetătorii au luat mostre de bacterii de pe halate, din rezervele pacienților și de pe aceștia. În urma analizelor, specialiștii au găsit 22 de situații de bacterii transmise — șase de la pacienți la asistente, șase din rezerve la asistente, iar 10% de la persoane internate în încăperea în care se aflau.

S-a constatat că au fost transmise șase tipuri de bacterii, inclusiv MSRA, Klebsiella pneumoniae, o bacterie ce face parte dintr-un grup numit Acinetobacter baumanii și Staphylococcus aureus meticilino sensibil (MSSA), o bacterie similară cu MRSA, dar care este tratabilă cu antibioticul meticilină.

Oamenii de știință au menționat că buzunarele și mânecile halatelor asistentelor, dar și balustradele paturilor sunt zonele cele mai expuse la contaminare.

Cercetătorii nu au descoperit nici o situație în care bacteriile să se fi răspândit de la o asistentă la un pacient. Însă, au precizat că acest lucru se poate întâmpla.

Anderson a subliniat că bacteriile au fost găsite în rezervele pacienților indiferent de momentul zilei, chiar dacă acestea erau curățate în fiecare zi.

Oamenii de știință au menționat trei modalități care pot ajuta la stoparea răspândirii infecțiilor intraspitalicești: angajații din spitale să se spele pe mâini de fiecare dată după intra în contact cu un pacient, să folosească mănuși și halate de unică folosință când au de-a face cu pacienți cu anumite infecții, iar rezervele să fie curățate cu meticulozitate și în mod regulat, mai arată sursa citată.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii, despre măsurile luate în sistemul sanitar după tragedia de la Colectiv