Bădălău spune de ce nu a fost cvorum la Comisia de apărare pentru rachetele Patriot: Senatorii au vizitat un „frumos” poligon al SPP

O mare parte dintre senatorii din Comisia de apărare care au lipsit săptămâna trecută de la ședința în care trebuiau să voteze proiectul de lege privind achiziția rachetelor Patriot au vizitat un poligon al SPP "foarte frumos" la invitația șefului Serviciului, Lucian Pahonțu, a declarat marți senatorul PSD Niculae Bădălău, membru al Comisiei de Apărare din Senat.

21 nov. 2017, 15:19
Bădălău spune de ce nu a fost cvorum la Comisia de apărare pentru rachetele Patriot: Senatorii au vizitat un „frumos” poligon al SPP

Nicolae Bădălău a precizat că nu a participat la această vizită, dar a primit la rândul său invitația prin intermediul a doi colegi din comisie.

„Am avut o invitație transmisă prin domnul senator Brăiloiu Titu și domnul senator Smarandache și mai erau câțiva colegi de a merge să vizităm poligonul SPP-ului, la invitația domnului general Pahonțu. N-a fost o invitație scrisă. Noi am lămurit problema asta și aici a fost un concurs de evenimente, câteva comisii din greșeală puse în aceeași zonă, câteva întâlniri, nu cred că asta a fost cauza principală”, a declarat Nicolae Bădălău la Parlament, potrivit Agerpres.

El a negat că participarea senatorilor la poligon ar fi fost „vreo manevră”.

„Ca membru al Comisiei de apărare, vă spun că asta a fost cauza pentru care nu s-a ținut comisia. Noi am efectuat lucrările în timp, inclusiv Biroul permanent, și ieri a plecat și înțeleg că proiectul de lege a fost adoptat (…) Înțeleg că au un poligon foarte frumos și noi ca membri ai comisiei am fost invitați să-l vizităm. Nu am fost (n.r. la poligon), pentru că am avut o întâlnire cu sindicatele de la Externe vizavi de salariile, de veniturile celor de la MAE”, a afirmat Bădălău.

Întrebat dacă la poligonul SPP a fost cineva din PSD, el a afirmat „Nu știu, întrebați-i pe dânșii”.

El a arătat că nu face speculații în privința lipsei de cvorum de săptămâna trecută.

„Poate să fie o coincidență ciudată, așa cum spune domnul președinte (n.r. — președintele PSD, Liviu Dragnea), dar ca și membri ai comisiei de apărare cu siguranță că facem aceste vizite la diferitele instituții la care noi le aprobăm bugetul. E ceva normal, totuși”, a adăugat Bădălău.

El a arătat că și în calitate de președinte executiv al PSD a dat explicații vizavi de această problemă la reuniunea Comitetului Executiv Național al partidului care a avut loc vineri, la Băile Herculane.

„Domnul președinte a întrebat și nu pot să spun că a fost deranjat, dar cred, vizavi de ce nu s-a ținut această ședință de comisie externă importantă și ca urmare ea a fost reprogramată de urgență luni dimineața, ședință extraordinară când s-a și ținut. (…) Domnul președinte are informații mult mai multe decât mine. E normal, eu discut cu președintele, suntem colegi și îi spun, e normal, am fost invitați acolo, avem discuții private de genul acesta sau oficiale, cum vreți să le considerați, în care e normal să discutăm, nu? Nu avem nimic de ascuns”, a spus senatorul PSD.

El a negat că ar fi primit un mesaj de la președintele Iohannis prin intermediul șefului SPP.

„Îl cunosc pe domnul Pahonțu foarte bine, dar indiferent cine interacționează cu mine prin mesaje, nu uitați că am 27 de ani în partidul ăsta și că e singurul partid din care am făcut și sper în continuare să fac parte. În PSD nu se întâmplă nimic, pur și simplu avem o colaborare foarte bună cu toți colegi noștri, avem o colaborare bună cu guvernul și, așa cum știți, lucrăm la proiecte extrem de importante pentru poporul ăsta — legile justiției, etc. (…) Nu, nu sunt eu persoana (n.r. — cu care Pahonțu a luat legătura)”, a spus Bădălău.

Senatorii din Comisia de apărare au lipsit săptămâna trecută de la ședința în care trebuiau să voteze proiectul de lege privind achiziția rachetelor Patriot pentru că au fost invitați la un poligon de tir al SPP, a declarat marți președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al social-democraților, care a precizat că nu „crede în coincidențe”.

El a adăugat că acest lucru i-a fost comunicat la reuniunea CExN al PSD de președintele executiv al partidului, Niculae Bădălău, dar ar dori să se lămurească mai bine asupra acestei situații după ce ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a dat luni o serie de detalii asupra discuției avute la București cu secretarul de stat american Rex Tillerson.

Întrebat luni dacă la întâlnirea din 15 noiembrie cu secretarul de stat american Rex Tillerson a discutat și despre achiziționarea rachetelor Patriot, Meleșcanu a declarat: „Nu, însă m-a întrebat cum a fost cu cvorumul (în Comisia de apărare — n.r.), săptămâna trecută, și i-am spus că sunt probleme de cvorum din când în când. În niciun caz nu se referă la subiectul în sine și coaliția actuală de guvernare are o majoritate confortabilă în Parlament, deci cum i-am spus eu, săptămâna viitoare, deci azi vom avea și avizul cu raportul comisiei, dar și posibil adoptarea în plenul Senatului”.

Referitor la această declarație, Dragnea a spus că poate acum se lămurește „această mare furtună într-un pahar cu apă”.

„Foarte bine că l-a întrebat (pe Meleșcanu — n.r.) și poate acum se lămurește și domnul Tillerson și poate și Ambasada Americii cu această mare furtună într-un pahar cu apă. Nouă ne-a spus joi seara, la Caraș, domnul Bădălău, președintele executiv al partidului și vicepreședinte al Senatului, că membri ai Comisiei de apărare de la Senat au fost invitați exact în aceeași perioadă să viziteze un poligon de tir. Sigur că, în general, nu prea cred în coincidențe — tocmai în ziua aia, tocmai la ora aia, drept pentru care joi seara am discutat, vineri le-am cerut colegilor, în CExN, din Senat ca ieri să se întrunească Comisia de apărare, să dea avizul, după-amiaza — seara să se voteze în Senat și astăzi să închidem acest subiect în Camera Deputaților. Dar întrebarea rămâne și eu sunt curios, ca și colegii mei de fapt, ce s-a întâmplat marți în Comisia de apărare din Senat. Eu zic să îl întrebați pe domnul Bădălău, că nu vreau să îi iau plăcerea asta. Eram mai mulți acolo când ne-a spus. (…) Domnul Bădălău ne-a spus că au fost invitați la poligonul de tir al SPP-ului. De cine, cum, de ce? — sunt întrebări la care trebuie să primim răspuns cu speranța mea foarte mare că domnul Bădălău n-a glumit”, a afirmat președintele PSD.

El a arătat că nu crede că vicepreședintele Senatului a glumit cu el, premierul, ministrul Apărării și cu conducerea PSD pe marginea acestei probleme și că, în același timp, SUA nu trebuie să-și facă probleme în ceea ce privește parteneriatul cu România.