Bagdad a devenit un iad, o dată cu lăsarea nopţii. Se trage cu rachete spre Palatul Prezidenţial şi Guvern, au loc lupte pe străzi

Violenţele se intensifică la Bagdad. S-au lansat rachete Katyusha și obuze de mortiere și au loc ciocniri în Zona Verde din capitala Irakului, unde se află sediul președinției, guvernului, parlamentului și ambasadelor.

29 aug. 2022, 23:38
Bagdad a devenit un iad, o dată cu lăsarea nopţii. Se trage cu rachete spre Palatul Prezidenţial şi Guvern, au loc lupte pe străzi

Lansatoarele de rachete au fost folosite în ciocnirile în curs de desfășurare în Zona Verde a Bagdadului. Surse al-Arabiya au declarat că un atac a lovit un cartier general aparținând Forțelor populare de mobilizare din zona străzii Palestinei din Bagdad.

Ambasada statului Kuweit la Bagdad îi îndeamnă pe cetățenii kuweitieni să părăsească Irakul și îi îndeamnă pe cei care doresc să călătorească în Irak să-și amâne călătoria din cauza condițiilor de aici.

Violenţele au loc în ciuda faptului că Irakul a decretat luni interdicţie de circulaţie la nivel naţional, în timp ce schimburi de focuri s-au soldat cu doi morţi în Zona Verde din Bagdad cuprinsă de haos după ce liderul şiit Moqtada al-Sadr şi-a anunţat ”retragerea definitivă” din politică şi susţinătorii săi au luat cu asalt acest complex fortificat ce găzduieşte sedii ale autorităţilor statului şi ambasade.

Citeşte şi Revoluţie în Irak: Protestatarii au invadat Parlamentul, se folosesc gaze lacrimogene VIDEO

Sute de susţinători al clericului Moqtada al-Sadr au pătruns în Palatul Republicii, sediul guvernului. În timp ce aceştia devastau birourile, se instalau în fotolii, săreau în piscina palatului sau îşi făceau selfie-uri, forţele de ordine au intervenit şi au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii intraţi în Zona Verde.

Armata a decretat interdicţie de circulaţie în capitala Bagdad începând cu ora 15:30 ora României şi pe întreg teritoriul Irakului începând cu ora 16:00 GMT, accesul în capitală fiind de asemenea închis, timp în care haosul a pus stăpânire pe Zona Verde, unde au avut loc schimburi de focuri între partizanii lui Moqtada al-Sadr şi cei ai Cadrului de Coordonare, o coaliţie pro-iraniană rivală clericului şiit.

Citeşte şi Tentativă de asasinat la adresa lui George W. Bush, din cauza războiului din Irak. FBI a descoperit planul din întâmplare

Doi susţinători ai lui Moqtada al-Sadr au fost ucişi şi alţi 22 răniţi, potrivit unor surse medicale.

De aproape un an, baronii politicii irakiene nu reuşesc să ajungă la un acord asupra desemnării premierului. Prin urmare, Irakul încă nu are nici guvern şi nici preşedinte.

Pentru a ieşi din criză, Moqtada al-Sadr şi Cadrul de Coordonare s-au înţeles asupra unui punct, acela că este nevoie de noi alegeri anticipate. Însă în timp ce Moqtada al-Sadr insistă ca mai întâi să fie dizolvat parlamentul, adversarii săi doresc să numească un guvern înaintea alegerilor.