Baie de sânge în Columbia, 33 de morţi în ultimele zile

Sâmbătă, a fost comis un "nou masacru" care a făcut "cel puţin şase morţi" şi doi "dispăruţi", a informat într-o înregistrare video postată pe internet Jhon Rojas, guvernatorul departamentului Narino, una din regiunile lovite de aceste violenţe.

RomaniaTV.net
23 aug. 2020, 04:11
Baie de sânge în Columbia, 33 de morţi în ultimele zile

Grupuri înarmate finanţate de traficul de droguri au făcut în 11 zile 33 de morţi în diverse regiuni ale Columbiei, unul din cele mai grave bilanţuri ale violenţei în această ţară de la semnarea acordului de pace din 2016, au anunţat sâmbătă autorităţile, notează AFP.

Vineri şi sâmbătă au fost comise 17 din aceste crime. Alte 11 persoane şi-au pierdut viaţa în atacuri survenite în regiuni frontaliere cu Venezuela şi Ecuadorul.

Sâmbătă, a fost comis un „nou masacru” care a făcut „cel puţin şase morţi” şi doi „dispăruţi”, a informat într-o înregistrare video postată pe internet Jhon Rojas, guvernatorul departamentului Narino, una din regiunile lovite de aceste violenţe.

Carnagiu în Columbia, cel puţin 9 tineri au fost asasinaţi. Alţii s-au prefăcut morţi şi au scăpat

Aceste masacre au urmat mai mult sau mai puţin acelaşi scenariu: un grup înarmat îşi face apariţia pe neaşteptate şi deschide focul într-o zonă izolată unde sunt duse victimele, majoritatea tineri, după care le abandonează corpurile.

Potrivit guvernatorului Rojas, preşedintele Columbiei, Ivan Duque, urmează să participe la o reuniune cu autorităţile din sud-vestul ţării pentru a examina recrudescenţa violenţei finanţate de traficul de droguri.

Naţiunile Unite au înregistrat până în prezent 33 de masacre în 2020 în Columbia, în teritorii pradă grupurilor înarmate, unde domină economia subterană, sărăcia şi „o prezenţă limitată a statului”.

ONU consideră „masacru” asasinarea a cel puţin trei persoane în acelaşi moment de către acelaşi autor sau grup de autori.

Grupurile de infractori ar fi responsabile de 78% din aceste crime. Pe de altă parte, marea majoritate (80%) sunt localizate în departamente unde se găsesc „enclave de producţie ilegală de cocaină”, potrivit ONU.