Baie de sânge în Sudanul de Sud

Cel puţin 127 de oameni au murit în ultimele zile în ciocniri între soldaţi şi tineri dintr-o comunitate locală din Sudanul de Sud, după ce aceştia din urmă au refuzat să se alăture unei operaţiuni de dezarmare, a indicat miercuri pentru France Presse purtătorul de cuvânt al armatei, Lul Ruai Koang, inforemază Agerpres.

RomaniaTV.net
12 aug. 2020, 15:44
Baie de sânge în Sudanul de Sud

Ciocnirile au început sâmbătă şi au avut loc în statul Warrap (nord), din care este originar preşedintele Sudanului de Sud, Salva Kiir.

Oficialul citat a explicat că tineri din comunitatea Gelweng care au refuzat să predea armele în cadrul unei operaţiuni guvernamentale au atacat o poziţie a armatei într-o zonă numită Romic.

Alte câteva zeci de persoane au fost rănite, între care 32 de militari.

Purtătorul de cuvânt militar a mai spus că situaţia este pe cale să revină la normal şi că forţele guvernamentale s-au retras.

Regiunea unde au avut loc confruntările a fost marcată recent de alte ciocni intercomunitare. În Sudanul de Sud multe comunităţi sunt înarmate pentru a se proteja de atacuri, mai ales de raidurile hoţilor de vite.

La 6 august, cu două zile înainte de lansarea operaţiunii de dezarmare din zona respectivă, o organizaţie a societăţii civile, Reţeaua de acţiune sud-sudaneză privind armele uşoare, avertizase guvernul asupra consecinţelor unei dezarmări fără consultări prealabile cu comunităţile.

Sudanul de Sud, unde a fost semnat un acord de pace în 2018, îşi revine cu greu dintr-un război civil soldat în şase ani cu peste 380.000 de morţi şi o criză umanitară de proporţii catastrofale. În februarie, preşedintele Kiir şi fostul lider al principalei facţiuni rebele, Riek Machar, au format un guvern de uniune naţională. Luptele dintre forţele guvernamentale şi principalele grupări rebele au încetat în mare parte după semnarea acordului de pace, dar ciocnirile cu grupuri rebele şi violenţele intercomunitare rămân la ordinea zilei.