Băieţii deştepţi din energie dau socoteală la DIICOT pentru favorizarea miliardarului Ioan Niculae

Dosar de subminare a economiei naţionale: şefii Romgaz şi alţi zeci de funcţionari publici sunt  anchetaţi de DIICOT pentru favorizarea lui Ioan Niculae, dezvăluie jurnaliştii de la romanialibera.ro.

RomaniaTV.net
04 ian. 2012, 17:05
Băieţii deştepţi din energie dau socoteală la DIICOT pentru favorizarea miliardarului Ioan Niculae

UPDATE: Omul de afaceri Ioan Niculae afirmă că nu a comis nicio ilegalitate şi că datoriile pe care grupul InterAgro le avea către Romgaz erau eşalonate, potrivit unei convenţii încheiate cu producătorul de gaze înainte de perioada în care a beneficiat de preţuri reduse, iar plăţile erau în grafic.

Încă nu ştiu pentru ce sunt acuzat, oficial. Am aflat şi eu din presă. Nu am comis nicio ilegalitate, iar alături de InterAgro, alte 13-14 firme au beneficiat de aceste facilităţi„, a declarat, pentru Mediafax, Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro.

UPDATE: SRI a sesizat DIICOT cu privire la subminarea economiei naţionale în cazul firmei InterAgro a lui Ioan Niculae, în această cauză fiind cercetate penal 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi ANRE, au declarat, miercuri seară, pentru Mediafax surse judiciare.

Potrivit surselor citate, persoanele vizate în acest caz au fost monitorizate de Serviciul Român de Informaţii (SRI), care ulterior a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), mai informează Mediafax.

Ioan Niculae a fost citat iniţial de procurorii DIICOT în acest dosar pentru 29 decembrie 2011, dar a motivat că nu se poate prezenta la audieri, au precizat sursele citate, pentru Mediafax.

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –  Structura Centrală au dispus începerea urmăririi penale faţă de un număr de 40 de persoane, funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul SNGN ROMGAZ SA, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei – A.N.R.E., şi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale din municipiul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, prevăzute de art. 167 alin. 1  şi art. 165 alin. 2 din Codul Penal”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Cei patruzeci de funcţionari au produs un prejudiciu de 126.000.000 dolari patrimoniului SNGN ROMGAZ SA şi  bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional, potrivit DIICOT.

Activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare  de către societatea comerciala a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de SNGN ROMGAZ SA, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi  menţinerea facilităţilor acordate societăţii, în condiţiile în care  înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate.

Toate aceste au generat imposibilitatea repartizării de către SNGN ROMGAZ SA a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creştere a importului de gaze naturale. Astfel, a fost pus în pericol Sistemul Energetic Naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale şi subminării economiei naţionale.

În perioada 28-29 decembrie 2011, la sediul DIICOT au fost audiate 35 de persoane, cărora le-a fost adusă la cunoștință acuzaţia, urmând ca în perioada imediat următoare să aibă loc audierea celorlalți învinuiți.

Potrivit jurnaliştilor de la romanialibera.ro, patru combinate chimice controlate de miliardarul Ioan Niculae au beneficiat de gaze din producţia internă, la preţuri preferenţiale, deşi aveau datorii la stat. Combinatul Azomureş, în schimb, nu a beneficiat de acelaşi tratament, primind gaze doar după ce şi-a plătit toate datoriile către stat.

Contactat de România Liberă, Ioan Niculae a refuzat să facă orice fel de comentarii: „Nu ştiu nimic. Dumneavoastră ştiţi mai bine ca mine. Nu am ce să vă spun”, după care a închis telefonul brusc.

Primele contracte semnate de Ioan Niculae, prin societăţile pe care acesta le deţine cu Romgaz, au fost făcute în timpul când la conducerea Ministerului Economiei se afla liberalul Varujan Vosganian.
Fostul ministru nu are nicio calitate în dosarul deschis la DIICOT, mai scriu jurnaliştii romanialibera.ro.

Surse din Ministerul Economiei şi Comerţului au declarat că mai mulţi responsabili din conducerea ministerului au cunoştinţă despre ancheta derulată de DIICOT în care sunt  implicaţi respectivii angajaţi Romgaz.