Băieţii deştepţi din Sănătate. Cine câştigă milioane de euro de la stat în pandemia de coronavirus. UPDATE: Soţia lui Hideg, arestată

O firmă obscură dintr-un sat giurgivean a obținut un contract de 11,5 milioane € din bani publici pentru a livra statului o cantitate de 1.750.000 de măști de protecție! În umbra acestei firme, deținute de o anonimă, s-ar găsi, în realitate, un ”băiat deștept din Sănătate”, multimilionar cu solide conexiuni în sistemul medical din România, scrie gandul.ro.  73,6 milioane de lei va plăti Ministerul Sănătății pentru achiziționarea a 115 milioane de măști de protecție pentru a fi distribuite gratuit persoanelor defavorizate. Contractul a fost atribuit în urma „negocierilor directe” firmei Naguma Medical Supply, patronată de controversatul afacerist canadian Michael Topolinsky. Un al treilea contract fără licitaţie se referă la un ajutor umanitar pentru Ucraina.

24 iun. 2020, 19:49

Firma ROMWINE & COFEE, al cărui asociat unic în acte este Maria Cristian, a fost înființată în urmă cu un an (respectiv în martie 2019), sediul declarat fiind în satul Uzunu (județul Giurgiu). 

Soția lui Cătălin Robertino Hideg, un om de afaceri implicat în controversata afacere a coronavirisului, a fost reținută și arestată, a anunțat jurnalistul Victor Ciutacu la România TV. Potrivit unor surse oficiale, Hideg s-ar afla în Dubai. 

Despre ROMWINE & COFEE, GÂNDUL.RO a aflat că are sediul în satul Uzunu, comuna Călugăreni (Giurgiu), Strada Învățătorului nr. 12. Până acum, firma n-a mai apărut în nicio „combinație”, fiind, mai degrabă, o afacere destinată comerțului în piețe.

De fapt, obiectul de activitate declarat la Registrul Comerțului este vânzarea ”cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor și produselor din tutun efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe”, dar acest lucru n-a împiedicat-o să intre în posesia mega-contractului pentru furnizarea unei cantități de aproape două milioane de măști de protecție.

Informații de ultimă oră indică însă faptul că în spatele acestei afaceri se află un controversat afacerist cu legături în sistemul medical, al cărui nume a apărut și în investigația ”Secureanu”. La acel moment, despre milionarul în cauză, patron al companiei SANIMED, s-a afirmat că ar fi vândut aparatură medicală către mai multe spitale din România, printre care ”Malaxa”, Spitalul Județean din Tulcea, Spitalul Clinic ”Dr. Victor Babeș”, Spitalul Municipal “Dr. Aurel Tulbure” din Făgăraș, Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului Prof. Dr. Alfred Rusescu și Spitalul Marius Nasta.

DNA sesizată în cazul achiziţiei de măşti de la firma din Giurgiu, Romwine&Coffee, specializată în distribuţia băuturilor alcoolice

Un alt tun prin încrdiţare directă

73,6 milioane de lei va plăti Ministerul Sănătății pentru achiziționarea a 115 milioane de măști de protecție pentru a fi distribuite gratuit persoanelor defavorizate. Contractul este încheiat cu un afacerist care nu a fost ocolit de scandaluri, scrie newsweek.ro

Contractul a fost atribuit în urma „negocierilor directe” firmei Naguma Medical Supply, patronată de controversatul afacerist canadian Michael Topolinsky.

Imediat după declararea stării de urgență, afaceristul Michael Topolinsky a anunțat că va importa din China o cantitate de 90 milioane de măști de protecție. Importurile de măști făcute de Topolinsky au fost luate la puricat de Poliția Română, după ce compania a obținut un aviz de la Agenția Naționale a Medicamentului pentru importurile de măști din China.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății, prin compania Unifarm SA, deține stocuri de câteva sute de milioane de măști pe care refuză să le distribuie gratuit populației, măști cumpărate la suprapreț și pentru depozitarea cărora se plătesc în continuare chirii exorbitante.

Ministerul se încurcă în prețuri

Ministerul Sănătății a anunțat că a finalizat achiziția măștilor de protecție pentru familiile și persoanele nevoiașe. Conform anunțului, se vor achiziționa 115 milioane de măști pentru care se vor plăti din Fondul de Urgență al Guvernului nu mai puțin de 73,6 milioane lei. Ministerul Sănătății a anunțat și că prețul de achiziție al unei măști este de 0,68 lei fără TVA.Ceea ce înseamnă că valoarea contractului este, de fapt, de 78,2 milioane lei, adică cu 5,4 milioane lei în plus față de suma anunțată în comunicat de minister.

 Ministerul Sănătății cumpără, fără licitație, echipamente medicale și dezinfectanți în valoare de peste 7 milioane de lei. Produsele urmează să fie donate Ucrainei

Ministerul Sănătății a demarat o procedură de negociere fără publicare prealabilă, pe repede-înainte, prin care urmează să cumpere echipamente medicale și dezinfectanți în valoare de 7.135.500 de lei. Achiziția se face în baza unei Hotărâri de Guvern prin care Executivul a aprobat un ajutor umanitar pentru Ucraina, scrie libertatea.ro.
 
La 11 iunie, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu suma de 8.500.000 de lei – bani proveniți din Fondul de rezervă bugetară. Banii au fost alocați pentru acordarea unui ajutor umanitar către Ucraina. Conform comunicatului publicat la acea dată pe site-ul ministerului, “fondurile vor fi utilizate pentru achiziția medicamentelor, dezinfectanților, dispozitivelor medicale, echipamentelor medicale și materialelor sanitare care asigură prevenția și tratarea afecțiunilor asociate COVID-19”.
La 22 iunie, ministerul a publicat pe site-ul propriu invitația de participarecătre operatorii economici care au avut la dispoziție mai puțin de trei zile pentru a depune documentele necesare, până la 24 iunie, ora 15.00. Conform aceluiași document, Ministerul Sănătății urmează să cumpere: 
  • 200.000 de mănuși de protecție pentru suma totală de 88.000 de lei;
  • 25.000 de combinezoane în valoare de 1.625.000 de lei;
  • 5.000 de viziere la prețul de 50.000 de lei;
  • 15.000 de bucăți dezinfectanți TP1 pentru dezinfecția igienică a mâinilor prin frecare, în valoare de 660.000 de lei;
  • 30.000 de bucăți dezinfectanți TP2 pentru dezinfecția suprafețelor prin ștergere, în valoare de 750.000 de lei;
  • 20.000 de bucăți dezinfectanți pentru dezinfecția suprafețelor prin pulverizare, în valoare de 500.000 de lei;
  • 30.000 de bucăți dezinfectanți TP 1 pentru dezinfecția mâinilor prin frecare în valoare de 360.000 de lei;
  • Un sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici de tip izoletă – 5 bucăți în valoare de 102.500 de lei;
  • 500.000 de măști de protecție FFp2, la prețul total de 3.000.000 de lei.