Balena Albastră, jocul care îi împinge pe adolescenţi la sinucidere, este un fake news. Dovezile care arată acest lucru

Presa românească a scris zilele acestea despre un joc online sinistru, "Blue Whale" (Balena Albastră), care a împins la sinucidere peste 130 de adolescenţi, şi care a ajuns şi în România, atrăgând tot mai mulţi tineri. Cât adevăr şi câtă închipuire stau la baza acestei psihoze a scris Bogdan Diaconu, preşedintele Partidului România Unită.
Iulian Tudor
16 mart. 2017, 16:28
Balena Albastră, jocul care îi împinge pe adolescenţi la sinucidere, este un fake news. Dovezile care arată acest lucru

Despre practicanţii jocului „Blue Whale” (Balena Albastră) se spune că ar fi încurajați de un ”ghid”/ ”tutore” să se sinucidă folosind un anume algoritm şi sute de astfel de tineri ar fi astfel în pericol în România.

De ”Balena Albastră” am discutat pe larg cu coordonatorul Safenet Bulgaria, Georgi Apostolov, într-o corespondență alertă, în timp ce vedeam cum ”sare” roata informațională pe canalele din România. Bulgaria s-a confruntat, luna trecută, cu același potențial de contagiune socială a acestei povești, care – ca orice poveste – are o sămânță de adevăr dar altfel este, în lungul și latul ei, falsă„, scrie Bogdan Diaconu.

Citeşte şi BALENA ALBASTRĂ, văzută din interior. Ce îi împinge pe tineri să se sinucidă „asistat” în jocul care a făcut deja zeci de victime

În continuare, preşedintele PRU publică scrisoarea lui Georgi Apostolov, în care acesta îşi prezintă concluziile, după o observare atentă a fenomenului Blue Whale. „Răspunsul, pe scurt, e NU – nici o dovadă deocamdată n-a ieșit la suprafață că există un astfel de joc online. Noi (n.m. Safenet) am căutat să postăm același comentariu în subsolul tuturor articolelor scrise atât în Bulgaria, dar și alte țări europene unde această ”farsă” morbidă despre BW a apărut în presa locală. În Bulgaria a trebuit să ducem un adevărat război (cyberwar) de la mijlocul lui Februarie, după ce povestea a fost preluată de mai multe site-uri de tip ”clickbait” (n.m. pagini internet care caută să capteze click-uri pentru trafic) care au creat panică în rândul părințior cu titluri de genul ”Jocul monstruos care împinge tinerii la sinucidere se apropie de Bulgaria” și alte rahaturi (n.m. în original) similare. Același lucru s-a întâmplat în Letonia, Kyrgistan și alte țări riverane Rusiei.

Da, au fost câteva grupuri pe varianta rusească a FB – Vkontakte, vizitate de adolescenți ruși care s-au jucat cu subiecte legate de moarte, povești de groază în care vorbeau de ”gurus” (kurator) care i-ar fi împins pe adolescenți să execute, în 50 de pași, diverse provocări ale căror final era suicidul. DAR, acestea au început în noiembrie 2015, și doar o persoană deocamdată a fost arestată (n.m. Filipp Budeykin), al cărui proces încă nu a început din lipsă de probe. E posibil ca, într-un an și jumătate, nici un alt suspect să nu fi fost găsit? Poliția și serviciile secrete ruse nu sunt vestite pentru ineficiența lor, nu crezi?
 
Un alt ”fapt” preluat de mass-media rusească a fost că, într-o perioadă de 6 luni (decembrie 2015 – mai 2016) au fost 130 de sinucideri, din care 80 de victime ar fi fost membri ai acestor grupuri. Demonstrează asta cauzalitate? Sau mai degrabă adolescenți vulnerabili la risc, atrași de o subcultură ”magică”? Ar fi regretabil dacă această știre, care este ”fake news”, va fi preluată de media din Vest, pentru că ulterior presa rusească va prelua poveștile republicate și va arăta către ele ca dovadă că toată mizeria asta e adevărată.
 
Pentru mine pericolul real e că diseminarea acestei știri poate declanșa fenomene indigo – alții vor fi încurajați să creeze astfel de grupuri online. În Bulgaria am avut două incidente, dar le-am raportat și FB le-a șters.
După ce știrea a fost propagată la începutul lui februarie 2017 (n.m. în Siberian Times), câteva lucruri s-au întâmplat, la nivelul autorităților: un grup de lucru sub tutela Președintelui a fost format pentru elaborarea de măsuri de prevenție a suicidului la adoelscenți, iar directorul Direcției Centrale de Investigații a cerut acțiuni legale în Parlament. Mai mulți politicieni au acuzat ”Serviciile secrete occidentale” și ”naționaliști ucrainieni” că încearcă un ”complot” care să distrugă ”generația tânără” din Rusia”.
 
Apariția acestui ”hashtag” e reală. Că au fost discuții despre sinucidere între tineri, iarăși e adevărat. Roskomnadzor (regulatorul telecom din Rusia) a început să închidă aceste grupuri. Dar că e un ”Joc” online, coordonat de ”oameni din umbră” – asta e fals. Am făcut multă cercetare aici, am verificat toate sursele din Rusia, de la site-uri clickbait la investigații jurnalistice și comunicare oficială. În nici un caz nu s-a putut dovedi că moartea prin suicid a unui adolescent s-a întâmplat pentru că a fost încurajat/ constrâns de un străin. Până și algoritmul (cei ”50 de pași”) e copiat dintr-o carte scrisă de-o adolescentă din Rusia, și care-a făcut o vreme vâlvă în Rusia și țările CSI (Kazakhstan, Ossetia, Letonia etc), dar care nu e cunoscută în alte părți„, a scris Georgi Apostolov.
 
La rândul său, Bogdan Diaconu adaugă: „Am găsit, pe Snopes (un website de verificare a veridicității unor știri), o analiză critică a fenomenului Balena Albastră lansat de ancheta, din vara lui 2015, de Novaya Gazeta. Snopes citează website-ul lenta.ru care a luat, la scurt timp după publicarea articolul, legătura cu More Kitov, ”creatorul” comunității de ”balene albastre”. Kitov nu doar că neagă că intenționa să împingă tinerii la suicid dar că, mai mult, Blue Whale (#bluewhale) a fost o inițiativă care să-i…ajute să n-o facă: ”Filip Lis/ Fox (Budeykin), care era administratorul grupului F57, dorea doar să crească numărul de followers pe pagina lui, pentru că voia să facă bani din publicitate„.
 
Câte despre România, Bogdan Diaconu scrie: „Între timp, în România, tinerii discută, pe rețelele de socializare, despre ”bluewhale”. Unii și-au făcut conturi pe VK. Majoritatea sunt curioși, fac glume, dar poate că alții sunt atrași de ideea unui astfel de algoritm. Realitatea este următoarea. La momentul de față fenomenul a fost semnalat doar în țări riverane Mării Negre respectiv Caspice (Ucraina, România, R. Moldova, Transnistria, Bulgaria, Letonia). Articolele merg toate către aceeași sursă, în timp ce anchetele critice sunt trecute cu vederea, ca și feedback-ul dat de ONG-uri care spun că, foarte probabil, #bluewhale  e o ”cârtiță” informațională care să ofere argument pentru schimbarea legilor privind supravegherea utilizatorilor Internet.
 
Între timp VK a instituit filtre suplimentare prin care blochează activitățile legate de fenomen. Instagram, mai mult, monitorizează aceleași hashtags și blochează postarea de imagini sugestive, respectiv încurajează adolescentul/ userul să discute cu un psiholog. Facebook spune că a instituit filtre anti-suicid de la 1 martie, lucru deocamdată nesubstanțiat„.
 
Concluzia este următoarea: „Problema nu e Internetul. Problema nu e că există grupuri unde se discută de suicid, și cum s-o faci.
 
Problema e că nu avem o strategie de prevenție eficientă a depresiei, și sinuciderii, la adolescenți.
 
Problema e că presa românească e leneșă, și prezintă doar o parte a problemei, de obicei cea senzaționalistă, pentru că trebuie să facă ”trafic” și să ”vândă”. Ori senzaționalul vinde.
 
Problema e că regulatorul român nu a avut, deocamdată, nici o reacție.
 
Problema e că adolescenții, în România, au acces ne-restricționat, nesupravegheați, la conținut online care poate merge de la pornografie, până la tot e înseamnă creepy, fie că e bluewhale, fie că e deep-web și illuminati, fie că e ”red-rooms” și alte povești urbane care sunt, aproape invariabil, invenții„.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Alertă la nivel european: fenomenul care se răspândește rapid în fiecare colț al continentului. Situația în România
Capital.ro
George Simion, vot pentru Nicușor Dan. L-a susținut fără ezitare: Știu cine e, e unul de-al nostru!
Playtech.ro
Ce înseamnă pentru români faptul că EURO a trecut de 5 lei? Eşti afectat mai mult decât ai crede
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Europenii, în mare pericol.
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Vine o schimbare totală. Nicușor Dan face un anunț major. La asta nu se mai aștepta nimeni
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele