Balenele prinse în gheaţă în golful Hudson, din Canada, salvate de… natură VIDEO

Unsprezece balene prinse în gheaţa din golful Hudson (Canada) au reuşit să se elibereze din capcana îngheţată datorită 'mamei natură', scăpând astfel de o moarte sigură, informează 20minutes.ch.

RomaniaTV.net
11 ian. 2013, 12:22
Balenele prinse în gheaţă în golful Hudson, din Canada, salvate de… natură VIDEO

Doi adulţi şi nouă mamifere tinere, numite în America de Nord ‘balene ucigaşe’, ‘sunt libere datorită mamei natură’, a anunţat telefonic Peter Inukpuk, primarul din Inukjuak, comunitate de 1.200 de locuitori aflată la 1.500 km de Montreal, scrie Agerpres.

Într-un videoclip postat pe site-ul CBC se vedea cum balenele erau silite să respire pe rând printr-o gaură din gheaţă. Ochiul de apă era pe cale să se închidă, iar balenele ‘erau într-o periculoasă stare de panică’, a relatat primarul din satul situat la 30 km de locul în care animalele se străduiau să supravieţuiască.

Din fericire, a adăugat el, ‘Luna Nouă a pus în mişcare un curent marin’ care a deschis banchiza şi a creat un canal până în apele dezgheţate, la circa 35 km de locul în care fuseseră filmate balenele.

Animalele au fost zărite agitându-se la ochiul de apă din gheaţă prima oară marţi. Primarul din Inukjuak a cerut sprijinul guvernului federal, sperând să fie trimis un spărgător de gheaţă care să creeze un canal în banchiză. Efortul ar fi fost zadarnic, deoarece cel mai apropiat vas ‘se găsea la 10 zile de mers pe mare, departe în Arctica’, a spus primarul.

În încercarea de a veni în ajutorul balenelor, în sat s-a ţinut miercuri un consiliu special, la care s-a luat hotărârea de a se lărgi manual ochiul de apă, a mai spus primarul satului fără supermarket, unde toţi locuitorii vânează şi pescuiesc.