Baloane cu mâncare trimise peste graniţă pentru nord-coreeni – VIDEO

Mai mulţi refugiaţi nord-coreeni care trăiesc în Coreea de Sud au lansat baloane cu alimente pentru foştii lor compatrioţi. În Coreea de Nord urmează să fie celebrat Anul Nou, iar activiştii din Sud sunt convinşi că vecinii lor nu au ce pune pe masă.

RomaniaTV.net
20 ian. 2012, 17:59
Baloane cu mâncare trimise peste graniţă pentru nord-coreeni – VIDEO

De regulă, aceste baloane erau folosite pentru a transporta peste graniţă manifeste împotriva regimului de la Phenian. Acum, însă, au fost încărcate cu preparate instant şi cu prăjituri tradiţionale.

„Civilii nord-coreeni ar trebui să se pregătească pentru sărbătorile de Anul Nou. Dar cei mai mulţi dintre ei sunt, probabil, trişti din cauza lipsei de hrană”, a declarat un refugiat nord-coreean.

Luna trecută, un alt grup de activişti a lansat spre Coreea de Nord baloane pline cu şosete, în speranţa că acestea vor fi purtate de cetăţenii nord-coreeni sau vor fi folosite ca monedă de schimb pentru hrană. O pereche de şosete valorează cât zece kilograme de porumb în Coreea de Nord, susţin activiştii. Potrivit ONU, numărul nord-coreenilor care fug din ţară este în creştere.

„Fluxul de persoane care se refugiază din cauza lipsei alimentelor şi din cauza restricţiilor impuse de sistemul politic este un factor care favorizează creşterea numărului celor care părăsesc ţara”, a confirmat un raportor special pentru Naţiunile Unite.