Banca Centrală Europeană: Beneficiile ieşirii din zona euro sunt un miraj

Abandonarea monedei euro nu va aduce beneficii nici unei țări din zona euro și cel mai mult guvernele trebuie să se învinovățească pentru problemele economice, a afirmat, joi, președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, transmite Reuters.

02 feb. 2017, 17:02
Banca Centrală Europeană: Beneficiile ieşirii din zona euro sunt un miraj

Euroscepticismul câștigă teren în regiune, deoarece peisajul politic a devenit mai populist, iar fără îndoială zona euro se confruntă cu cel mai dur test din cauza campaniilor partidelor din Italia (Mișcarea Cinci Stele — M5S) și Franța (Frontul Național — FN) în favoarea ieșirii acestor țări din zona euro.

Încurajați parțial de votul din 23 iunie privind ieșirea Marii Britanii din UE (Brexit), oponenții euro argumentează că un curs valutar flexibil ar permite restabilirea competitivității și renunțarea la măsurile de austeritate.

Euro s-a apreciat în urma creșterii robuste din Germania, care ar fi beneficiat în mod disproporționat, susțin oponenții, potrivit Agerpres.

Dar, într-unul din cele mai dure comentarii în care arată cu degetul spre politicienii care slăbesc încrederea în zona euro, Draghi a afirmat că rădăcinile problemelor economice ale Europei sunt politice.

Citeşte şi Brexit. Preşedintele BCE, înainte de numărarea voturilor: Suntem pregătiţi pentru o eventuală ieşire a Marii Britanii

”Statele care au implementat reforme nu depind de un curs valutar flexibil pentru a obține o creștere sustenabilă. Dacă o țară are o creștere redusă a productivității din cauza problemelor structurale, cursul valutar nu poate fi răspunsul la rezolvarea dificultăților”, a declarat Mario Draghi, într-un discurs rostit cu ocazia celebrării în Ljubljana a celor zece ani de când Slovenia este membră a zonei euro, scrie Agerpres.

Încetinirea reformelor structurale, fragilitatea integrării financiare și divergențele între state afectează zona euro, a apreciat șeful BCE.

”Trebuie să spunem foarte clar: nu moneda euro este vinovată pentru toate acestea. Autoritățile naționale știau ce trebuiau să facă. Moneda nu-i poate proteja de propriile lor decizii politice”, a avertizat Draghi.

Acesta a adăugat că severitatea crizei din zona euro, temerile privind imigrația, globalizarea și schimbările sociale amenință integrarea, care este cheia bunăstării și a securității politice.