Banca Centrală Europeană, decizie fără precedent pentru ca economia zonei euro să nu fie îngenuncheată de inflaţie. Incredibil cu cât a crescut dobânda cheie

Banca Centrală Europeană a decis creşterea dobânzii cheie cu 75 de puncte şi a anunţat noi majorări. Măsura a fost luată pentru ca economia zonei euro să nu fie îngenunchiată de inflaţie.

08 sept. 2022, 16:25
Banca Centrală Europeană, decizie fără precedent pentru ca economia zonei euro să nu fie îngenuncheată de inflaţie. Incredibil cu cât a crescut dobânda cheie

Banca Centrală Europeană  a crescut dobânda cheie, dând prioritate luptei împotriva inflaţiei chiar dacă economia blocului se îndreaptă spre recesiune, scrie Reuters.

Banca Centrală Europeană a crescut dobânda cheie

Reamintim că BCE majorase dobânda de politică monetară în luna iulie. Acum, instituţia a decis şi majorarea dobânzii la  depozite de la zero la 0,75% şi a ridicat rata principală de refinanţare la 1,25%. Acestea sunt cele mai ridicate niveluri din 2011 încoace, urmând noi mişcări în octombrie şi decembrie.

Citeşte şi Previziuni sumbre ale economiștilor: la cât va ajunge indicele ROBOR în 2022

„Acest pas important marchează tranziţia de la nivelul actual foarte relaxat al dobânzii de politică monetară către niveluri care vor asigura revenirea în timp util a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2% a BCE”, au declarat reprezentanţii BCE într-un comunicat, potrivit ZF.ro. 

Cei care sunt responsabili de politică monetară au oscilat timp de câteva săptămâni între o creştere de 50 şi 75 de puncte de bază, însă un nou salt atât al inflaţiei globale pare să fi atârnat greu în cadrul deciziei.

BCE şi-a majorat încă o dată proiecţiile privind inflaţia, ridicând perspectiva pentru 2023 la 5,5% de la 3,5% şi 2,3% pentru 2024, peste ţinta de 2%.

Citeşte şi Greșeala pe care o fac românii cu datorii mari la bănci. Ministrul de Finanțe: „Asta nu e o soluție!”