Previziuni sumbre ale economiștilor: la cât va ajunge indicele ROBOR în 2022

Economiștii avertizează: ROBOR-ul pe 3 luni ar putea ajunge la 7,5% în 2022. Efectele în plan socio-economic vor fi devastatoare. Astfel, dobânda cheie va ajunge la 6,25%. 

14 iul. 2022, 08:59
Previziuni sumbre ale economiștilor: la cât va ajunge indicele ROBOR în 2022

Abia în 2023 indicele ROBOR ar putea ajunge la sub 7%, iar inflația va reveni la o singură cifră, potrivit analiștilor financiar-bancari.

În luna iunie 2022, inflația a ajuns la 15,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit INS. Previziunile merg către 16% în acest an, cu o continuare a inflației din două cifre și în prima parte a anului 2023, cel puțin, susține Adrian Codirlașu, președintele CFA, Asociatia Analiştilor Financiari.

Inflația ar urma să coboare în 2023 la sub 10% abia la finalul anului viitor, dacă problemele sanitare și războiul nu vor lua amploare.

Pe final de an, inflația ar putea să mai coboare, potrivit economistului șef de la ING Bank, Valentin Tătaru.

„Estimăm că inflaţia a ajuns într-o zonă de oarecare stabilitate pentru următoarele câteva luni. Este posibil ca acest 15.1% să fi fost maximul ciclului inflaţionist, deşi nu putem exclude nici valori uşor mai mari în următoarele 2-3 luni.

În orice caz, deviaţii semnificative de la valoarea actuală nu anticipăm, iar finalul anului ar putea să găsească inflaţia în jur de 13%. În acest moment estimăm o inflaţie medie de 13% pentru întreg anul 2022 şi 8.9% pentru 2023.

Având în vedere contextul global şi mai ales şansele unei recesiuni economice, începe să se contureze posibilitatea ca inflaţia de anul viitor să surprindă în jos”, a declarat Valentin Tătaru, potrivit Economica.

 

Previziuni sumbre ale economiștilor

 

În schimb, în cadrul celei mai recente conferințe de presă, guvernatorul BNR Mugur Isărescu anticipează o inflație de două cifre pentru următoarele 12 luni de zile.

În opinia lui Codîrlașu, BNR va crește dobânda de politică monetară la 6,25%, chiar din toamnă, cel mai probabil luna octombrie. Astfel, de la 4,75%, cât este dobânda cheie în acest moment, în şedinţa de politică monetară din 5 august, banca centrală ar putea majora dobânda cu 0,75% sau chiar 1%, urmând ca în şedinţa din 5 octombrie, dobânda cheie să ajungă la 6,25%.

„ROBOR-ul la 3 luni ar putea prin urmare să atingă un maxim în jurul valorii de 7,5% în acest an, urmând ca din 2023 să fie create condiţiile pentru ca Banca Naţionala să tolereze niveluri ceva mai bune ale lichidităţii şi astfel ratele de piaţă să coboare uşor fără modificarea dobânzii cheie. Astfel, Robor la 3 luni ar putea să se întoarcă înapoi sub 7% spre finalul lui 2023”, precizează Valentin Tătaru.