Banca Mondială a deblocat 1,5 miliard de dolari pentru Ucraina

Banca Mondială (BM) a aprobat joi deblocarea unor credite totalizând 1,5 miliard de dolari în favoarea Ucrainei cu scopul de a-i întări transparenţa financiară şi infrastructurile energetice, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
23 mai 2014, 07:04
Banca Mondială a deblocat 1,5 miliard de dolari pentru Ucraina

Aceste noi împrumuturi ale BM se înscriu în planul ajutorului de 27 miliarde de dolari promis de comunitatea internaţională Ucrainei, aflată în profundă criză politică şi economică.

‘Ne majorăm asistenţa pentru Ucraina pentru că vrem să-şi amelioreze condiţiile de viaţă ale populaţiei şi să ajungă la o revenire economică într-un moment crucial’, a declarat preşedintele BM, Jim Yong Kim într-un comunicat citat de AFP.

Afectată de mişcări separatiste proruse în estul ţării, Ucraina ar urma să facă faţă unei recesiuni de 5% în acest an, potrivit FMI.

Banca Mondială s-a angajat să deblocheze în total 3,5 miliarde de dolari pentru Ucraina până la sfârşitul anului, în timp ce Fondul Monetar Internaţional urmează să-i furnizeze 17 miliarde de dolari împrumut în următorii doi ani.

Jumătate din creditele aprobate joi (750 de milioane de dolari) sunt destinate susţinerii reformelor ‘de mare prioritate’ în ţară în lupta împotriva corupţiei şi în reformarea sistemului ‘inechitabil’ al subvenţionării preţurilor energetice, protejându-le totuşi pe cele mai sărace, precizează BM în comunicatul său.

Mai mult de un sfert din finanţări trebuie să servească la ameliorarea capacităţilor energetice în toată ţara, în timp ce ultimul sfert este centrat pe serviciile de aprovizionare cu apă, potrivit comunicatului.

Cu aceste noi proiecte, totalul sumelor angajate de BM în Ucraina se ridică la 3,4 miliarde de dolari, indică Banca în comunicatul său.