Banca Mondială, AJUTOR de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina

Banca Mondială s-a angajat joi să furnizeze "până la" 2 miliarde de dolari Ucrainei în 2015 în cadrul planului de ajutor internațional de 40 de miliarde de dolari anunțat de FMI în favoarea Kievului, informează AFP.

12 feb. 2015, 21:39
Banca Mondială, AJUTOR de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina

Banca Mondială se angajează să ajute Ucraina cu 2 miliarde de dolari, potrivit Agerpres.

„Banca Mondială este gata să se angajeze cu până la 2 miliarde de dolari in 2015 pentru a sprijini poporul ucrainean confruntat la ora actuală cu provocări economice, financiare și geopolitice”, a declarat președintele instituției Jim Yong Kim, citat într-un comunicat.

Banca, care trebuie să aprobe de la caz la caz viitoarele plăți către Kiev, nu precizează în detaliu dacă ajutorul va veni sub formă de ajutor bugetar direct sau de finanțare a proiectelor de dezvoltare și infrastructură.

Ajutorul va veni dintr-un complex de „instrumente financiare” și ar trebui să se concentreze asupra celor săraci și reformelor „importante” pe care Kievul trebuie să le întreprindă în domeniul energetic și al luptei împotriva corupției, a anunțat Banca în comunicat.

Acest ajutor de 2 miliarde de dolari va trebui să fie integrat în planul de ajutor global de 40 miliarde de dolari anunțat anterior în aceeași zi de Fondul Monetar Internațional care s-a declarat dispus să participe cu 17,5 miliarde de dolari pentru următorii 4 ani.

Restul de ajutor va veni din împrumuturi bilaterale și o ștergere a datoriei private a Ucrainei, în prezent în curs de negociere.

În 2014, Banca Mondială a aprobat o asistență financiară de 2,9 miliarde de dolari destinată Kievului, dintre care 1,25 miliarde sub formă de ajutor direct pentru finanțele publice, slăbite de insurgența prorusă din estul țării.