Banca Mondială are veşti proaste pentru românii cu pensii speciale: „Modificările nu acoperă tăierile asumate”

Echipa Băncii Mondiale a formulat ipoteze legate de estimarea impozitelor în conformitate cu amendamentele referitoare la impozitare.

11 mai 2023, 12:22
Banca Mondială are veşti proaste pentru românii cu pensii speciale: „Modificările nu acoperă tăierile asumate”

Pensii speciale şi mai miciÎn Senat s-a modificat proiectul privitor la Legea pensiilor speciale, iar România a trimis experților Băncii Mondiale un raport cu modificările. În răspunsul primit de la Banca Mondială se arată faptul că modificările făcute pe lege sunt consistente, dar încă nu ajung la tăierile pe care țara noastră și le asumase.

”În primul rând, având în vedere decizia Curții Constituționale a României nr. 650, contribuțiile de asigurări de sănătate percepute pentru pensiile mai mari de 4.000 RON au fost declarate neconstituționale. Această decizie va avea un impact asupra cheltuielilor viitoare cu pensiile de serviciu, deoarece hotărârea menționată va modifica și cuantumul pensiei plafonate la 100% din salariul net al beneficiarilor. Cheltuielile cu pensia brută se vor reduce din această cauză, deoarece pensiile plafonate nu vor mai include suma care trebuie plătită pentru asigurarea de sănătate. Cu toate acestea, pensiile nete vor rămâne neschimbate.

În al doilea rând, modificările aduse legii includ o impozitare mai mare pentru pensiile care depășesc salariul mediu. Această modificare nu va avea un impact semnificativ asupra cheltuielilor brute cu pensiile cu toate acestea, o parte din pensiile nete primite vor scădea. Prin urmare, impactul acestei modificări este mai evident atunci când este analizată pensia netă.

Prezenta notă se bazează pe aceleași ipoteze care au fost utilizate în raportul menționat. În plus, echipa Băncii Mondiale a formulat ipoteze legate de estimarea impozitelor în conformitate cu amendamentele referitoare la impozitare. Echipa a presupus că suma neimpozabilă (în prezent 2000 RON) va fi indexată odată cu cu creșterea salariilor. De asemenea, deoarece nu sunt disponibile date privind salariul net înainte de pensionare pentru pensionarii existenți în cadrul planurilor de pensii de serviciu, echipa a presupus că plafonul de pensie al acestora nu se va modifica ca urmare a eliminării contribuției la asigurările de sănătate.

Informațiile colectate de către echipa Băncii Mondiale în timpul pregătirii raportului de analiză a impactului și datele suplimentare primite în scopul elaborării acestei Note permit echipei să formuleze următoarele concluzii cu privire la impactul potențial al modificărilor menționate:

 

Principalele modificări aduse legii, în forma adoptată de Senat

Indexarea cu salariile este înlocuită cu indexarea cu inflația, în concordanță cu recomandările Băncii Mondiale din raportul de analiză a impactului.

Vârsta de pensionare a membrilor corpului diplomatic este stabilită la același nivel ca în sistemul public general (65 de ani pentru bărbați și 62 de ani pentru femei ).

Mai multe sporuri suplimentare pentru militari sunt excluse din baza de calcul a pensiei:

– sporul acordat pentru recunoașterea meritelor personalului medical care participă la acțiuni pentru combaterea pandemiei de COVID-19;

– stimulentul de risc în timpul stării de urgență impuse ca urmare a pandemiei COVID-19;

– stimulentele financiare lunare acordate ca urmare a reformei sistemului de sănătate;

– creșterea salarială pentru personalul care nu a beneficiat de zilele libere acordate părinților pentru supravegherea copiilor în cazul închiderii temporare a școlilor;

– valoarea serviciilor turistice.

Beneficiarii care sunt eligibili pentru mai mult de o pensie de serviciu sunt obligați să aleagă una singură.

Pentru pensiile care depășesc salariul mediu se aplică un impozit de 15% pentru partea din pensie care este plătită de la bugetul de stat (nu din contribuțiile la asigurări sociale). În raportul privind analiza de impact, echipa Băncii Mondiale a recomandat utilizarea impozitării ca modalitate de a crește echitatea în sistemul pensiilor de serviciu și între pensiile de serviciu și pensiile din sistemul public general.

Marcel Ciolacu: Consider că nu pot pleca la un drum, ca prim-ministru, cu problema pensiilor speciale nerezolvată/ Ori trece legea, ori plec eu acasă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că obiectivul său este legea pensiilor speciale şi că a discutat cu ministrul Muncii, Marius Budăi, să vină de la Bruxelles cu ultimele lămuriri privind această lege. Ciolacu a explicat că îşi doreşte ca această lege să treacă prin Parlament, dar că, dacă nu se va întâmpla acest lucru, Guvernul îşi va asuma răspunderea.

”Am avut o discuţie cu domnul Budăi, ne-am mai uitat o dată pe legea cu pensiile speciale, am mai analizat anumite amendamente, i-am cerut ca săptămâna viitoare să fie la Bruxelles, să vină cu ultimele lămuriri, fiindcă neapărat mi-aş dori ca legea să treacă prin Parlament, dacă nu, îmi menţin ceea ce am declarat, vom merge cu legea cu pensiile speciale prin asumarea răspunderii. Nu voi accepta eu, Marcel Ciolacu, ca românii să piardă niciun euro din cauza pensiilor speciale. Dacă avem toate elementele, astfel încât să ne încadrăm, părerea mea e că va fi atacată la CCR, este o anumită procedură şi avem timpul să o închidem până la vacanţa parlamentară”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seară, în exclsuivitate la România Tv.
Liderul social-democrat a arătat că pensiile speciale au învrăjbit societatea.  ”S-a ajuns mult prea departe cu aceste pensii speciale, a învrăjbit societatea, s-a creat un sentiment de ură şi trebuie să îl îndreptăm. S-a ajuns mult prea departe şi cu analize incorecte. Când domnul Ghinea, nu spun că cu rea credinţă, cu bună credinţă, dar dânsul fiind limitat de nişa pe care o reprezenta partidul domniei sale, respectiv USR, că ei sunt un partid de nişă, nu e un partid de masă cum e PSD. Nu s-a gândit decât la nişa şi la electoratul domniei sale când a trecut jalonul (…) Consider că nu pot pleca la un drum ca şi prim-ministru cu această problemă nerezolvată. De aceea am spus, vin, îmi asum răspunderea şi închid acest subiect odată pentru totdeauna. Ori trece legea, ori plec eu acasă”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat luni, despre reforma pensiilor speciale, că este o chestiune de responsabilitate pe care şi-o asumă cu toţii, iar varianta asumării răspunderii este, din punctul lui de vedere, ultima.