Cine sunt românii care se bucură de pensii speciale și cum se calculează ele

Pensiile speciale sunt acele venituri lunare care se acordă unui anumit grup de pensionari, cum ar fi foștii angajați din domeniul militar, magistrații, angajații serviciilor de informații, polițiștii și diplomații, dar și parlamentari.

03 mai 2023, 18:00
Cine sunt românii care se bucură de pensii speciale și cum se calculează ele

Pensiile speciale au fost introduse în 1990, iar de ele beneficiau doar magistraților. Ulterior, sistemul s-a extins, astfel încât au început să beneficieze de pensii speciale și alte categorii profesionale. Acum primesc pensii speciale, pe lângă judecătorii și procurorii, și foștii angajați din domeniul militar, angajații serviciilor de informații, polițiștii și diplomații, dar și parlamentari. Printre privilegiați se numărul și foști membri ai personalului aeronautic navigant din aviație, angajați ai Curții de Conturi și personal auxiliar al instanțelor și Parchetelor.

În România, sunt 9 legi speciale care reglementează pensiile speciale. Aceste legi prevăd că persoanele care beneficiază de pensii speciale vor primi o pensie mai mare decât pensia medie din sistemul public de pensii, care este calculată pe baza salariului mediu brut pe economie, potrivit stirileprotv.ro.

Citește și: Marcel Ciolacu a răbufnit: Avem o ciumă a pensiilor speciale. Nu e o problemă să scăpăm de ea, s-a scăpat şi de ciuma de la PSD

 

Cum se calculează pensiile speciale

Valoarea unei pensii speciale nu este legată de contribuțiile plătite de salariat pe timpul activității. Ele se bazează de obicei pe o contribuție mai mare din partea angajatului și a angajatorului și pe criterii specifice de vechime, grad, rang sau alte criterii.

Potrivit Casei Naționale de Pensii, în martie 2023 erau 10.222 de persoane care beneficiau de pensii speciale. Dintre aceștia, cei mai mulți erau procurori și judecători, 5.174, urmați de personalul auxiliar al instanțelor judecătorești – 1.655 și personalul aeronautic civil – 1379.

Citește și: Magistrații și-au mărit retroactiv salariile cu 25% și cer sumele restante pe ultimii 5 ani. Vor și recalcularea pensiilor speciale

Pensiile acestora sunt formate din contribuția la Bugetul Asigurărilor Sociale și o parte suportată din Bugetul de Stat.

De exemplu, în martie 2023, pensia medie de serviciu a unui magistrat era de 21.509 de lei, din care 20.209 lei era suportat din bugetul de stat.

 

La sfârșitul lunii martie, proiectul privind pensiile speciale figurează a fost adoptat în şedinţa Senatului, după ce comisiile de specialitate au dat un raport comun favorabil cu amendamente admise propunerii legislative iniţiate de Guvern. Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.