Banca Mondială, avertisment pentru Guvernul României

Guvernul român trebuie să fie vigilent, să își mențină poziția în ceea ce privește reformele și să evite presiunile ce ar putea amenința eforturile de consolidare fiscală. Avertismentul vine din partea vicepreşedintelui Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, Cyril Muller, în contextul situației dificile cu care se confruntă regiunea.

RomaniaTV.net
15 ian. 2016, 16:46
Banca Mondială, avertisment pentru Guvernul României

Cyril Muller a evidenţiat faptul că, deşi ratele de creștere și performanță economică a României au în continuare valori pozitive, riscuri tot există din cauza stării tensionate din regiune.

Reprezentantul instituției financiare internaționale s-a aflat pentru trei zile în România alături de noul Director de Operațiuni numit pentru țările Uniunii Europene, Arup Banerji, și Directorul Executiv, Frank Heemskerk, ce reprezintă România în cadrul Comitetului Directorilor al Băncii Mondiale.

„Pe durata vizitei am purtat discuții excelente cu privire la modul în care putem sprijini agenda și vom lucra împreună în domeniul reformelor privind întreprinderile de stat, modernizarea sistemului de asistență socială și cadastru, și vom continua să ne concentrăm pe sănătate și educație. Am fost impresionat în mod pozitiv de optimismul manifestat în România și de pragmatismul noului Guvern”, a arătat Cyril Muller într-un comunicat.

Potrivit documentului citat, Banca Mondială a luat notă de situația economică pozitivă a României ce a înregistrat una dintre cele mai mari rate de creștere la nivelul UE în anul 2014 și 2015, precum și de eforturile depuse de autorități în ultimii ani ce au contribuit la consolidarea fiscală a țării. Delegația BM a salutat intențiile noului Guvern de a accelera reformele în domeniile cheie ale economiei, în special pe cele ce țin de dezvoltarea unei administrări eficiente a sectorului public, accelerarea guvernanței corporative la nivelul întreprinderilor de stat și măsurile orientate către promovarea creșterii echilibrate în zonele rurale.

‘Delegația a reconfirmat poziția Băncii în calitate de partener în ceea ce privește agenda reformei structurale în România orientată către creștere economică continuă și durabilă și convergența la UE. Pe durata vizitei, cele două părți au semnat Memorandumul de Înțelegere pentru a prelungi parteneriatul dintre Bancă și România până în anul 2023’, se precizează în comunicat.

Vizita vicepreședintelui BM a inclus întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, prim-ministrul Dacian Cioloș, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, și cu ambasadori și reprezentanți ai sectorului privat.

Banca Mondială a oferit asistență României pentru ca a realiza prioritățile naționale încă din anul 1973, când a avut loc prima misiune economică la nivelul țării. De atunci, Banca Mondială a furnizat 12,6 miliarde de dolari sub formă de împrumuturi, garanții și granturi pentru un spectru larg de sectoare.