Banca Transilvania contestă DAREA ÎN PLATĂ şi susţine că Legea este neconstituţională

Banca Transilvania intră pe lista băncilor locale care contestă Legea dării în plată și susține, într-un  document trimis la instanță și obținut de Profit.ro, că actul normativ este neconstituțional.

01 iun. 2016, 07:34
Banca Transilvania contestă DAREA ÎN PLATĂ şi susţine că Legea este neconstituţională

Doi clienți din Zalău ai Băncii Transilvania au notificat instituția de credit că vor să dea în plată și să lase băncii apartamentul cu 4 camere, în schimbul ștergerii a două credite cu valoare totală de 104.000 de euro la acordare, în 2007 și 2008. Cei doi debitori au fost inițial clienți ai Volksbank și au ajuns la Banca Transilvania după ce banca din Cluj a cumpărat fosta bancă cu capital austriac.

Tranzacția a propulsat atunci Banca Transilvania pe locul 3 în topul băncilor locale, dar a adus și un portofoliu important de debitori cu credite (mai ales în franci elvețieni) mai mari decât valoarea casei ipotecate. Faptul că BT a convertit cea mai mare parte a acestor credite și a returnat banii încasați pe comisionul de risc pare să nu fi rezolvat în totalitate problema deprecierii activelor, din moment ce unii debitori vor să dea în plată.

 BT nu pare însă dispusă să accepte notificările de la clienți și a depus până în prezent circa 20 de contestații în instanțele din întreaga țară. Legea 77/2016 privind darea în plată arată că, de la momentul transmiterii notificării creditorului cu privire la intenția de a închide creditul, sunt suspendate toate efectele contractului, inclusiv plata ratelor sau executările silite.

În cazul de față, banca susține că sunt nereguli atât în ceea ce privește modul în care clienții au întocmit notificarea, cât și în ceea ce privește întreaga Lege, care ar fi neconstituțională.

Profit.ro prezintă AICI documentul obținut, fără date personale.

Legea arată că pot da în plată consumatorii persoane fizice care au împrumutat până la 250.000 de euro și au garantat creditul cu cel puțin un imobil cu destinația de locuință sau au luat creditul cu scopul de a achiziționa sau ridica/repara un imobil cu destinația de locuință.

Pe formă, BT susține că cei doi nu au făcut dovada că imobilul are destinația de locuință, deși sunt domiciliați la adresa respectivă. Totodată, nu au făcut nici dovada că nu au fost condamnați definitiv pentru o infracțiune în legătură cu creditul respectiv, aceasta fiind un alt criteriu din lege.

Citeşte continuarea pe profit.ro