Banca Vaticanului închide SUTE de conturi. Află CINE le DEŢINE

Publicat: Marţi, 01 Octombrie 2013 19:39 // Actualizat: Marţi, 01 Octombrie 2013 19:39 // Sursa: romaniatv.net

Banca Vaticanului (IOR) a decis să închidă aproximativ 900 de conturi, printre care cele deţinute de ambasadele Iranului, Indoneziei şi Irakului, a anunţat marţi cotidianul Corriere della Sera, citat de AFP, informează Agerpres.

Potrivit cotidianului italian, IOR a trimis luni scrisori către 900 de clienţi, solicitându-le să-şi închidă contul, din cauza unor "suspiciuni de spălare de bani, chiar de finanţare a terorismului".

"Aceşti clienţi nu au reuşit să treacă o serie de controale realizată în mai de societate de consultanţă Promontory, lider mondial în combaterea spălării banilor", anunţă Corriere della Sera, citat de Agerpres.

Intervievat de AFP, purtătorul de cuvânt al IOR "nu a confirmat", însă "nici nu a dezminţit" cifra vehiculată. El a ţinut să precizeze, totuşi, că închiderea conturilor nu este neapărat legată de suspiciuni cu privire la implicare în activităţi infracţionale.

"Începând din mai, noi verificăm identitatea tuturor clienţilor noştri, cu scopul de a vedea dacă ei corespund criteriilor în vigoare pentru a deţine un cont la IOR", a explicat el. În urma verificărilor, au fost detectate persoane care nu mai pot fi autorizate să deţină un cont la IOR, ca, de exemplu, ambasadori care nu mai sunt însărcinaţi cu misiuni pe lângă Sfântul Scaun.

În paralel, a adăugat el, în cadrul luptei împotriva spălării banilor, IOR controlează "tranzacţiile efectuate pe conturi şi verifică dacă acestea sunt compatibile cu veniturile titularilor". "În acest caz, închiderea contului este motivată de o suspiciune de activitate ilegală", a precizat purtătorul de cuvânt.

Potrivit Corriere della Sera, IOR a decis să închidă conturile misiunilor diplomatice ale Iranului, Irakului şi Indoneziei, după ce a descoperit "depuneri şi retrageri de sume mari de bani lichizi".

Autoritatea de Informare Financiară (AIF), organism care supraveghează operaţiunile financiare ale Vaticanului, ar fi apreciat că documentele justificative prezentate de aceste ambasade sunt "prea vagi şi disproporţionate în raport cu cifrele (...), până la 500.000 de euro" pentru o singură operaţiune, adaugă Corriere della Sera.

Purtătorul de cuvânt al IOR a refuzat să ofere informaţii despre clientela băncii.

"Banca Papei" gestionează aproape 18.900 de conturi (6,3 miliarde de euro activi), ai căror titulari sunt religioşi sau laici care lucrează la Vatican, dar şi diplomaţi acreditaţi pe lângă Sfântul Scaun.

Potrivit Corriere della Sera, IOR ar intenţiona să închidă conturile deţinute de cele trei ambasade. În acest sens, purtătorul de cuvânt al IOR a anunţat că nu banca ia o asemenea decizie.

Papa Francisc a înfiinţat la sfârşitul lunii iunie o comisie pentru a controla activitatea IOR şi a propune o reformă.

Operaţiunea de închidere a conturilor ar trebui să se încheie până la sfârşitul anului, potrivit IOR, care, pe de altă parte, a anunţat un profit net de 86,6 milioane de euro în 2012, de patru ori mai mare faţă de cel din 2011.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
01 oct 20:00
... Banca Vaticanului (IOR) a decis să închidă aproximativ 900 de conturi, printre care...
1
EUR
4.7834
RON
21 Feb
noapte 3 °
zi 9 °
Ultimele joburi adaugate
24 H