Bancherii din Vest intră în cursa pentru terenul arabil românesc

Terenul agricol în România este de 10-20 de ori mai ieftin decât în Olanda, iar fondurile străine de investiţii speculează această diferenţă de preţ. 

RomaniaTV.net
04 mart. 2012, 08:55
Bancherii din Vest intră în cursa pentru terenul arabil românesc

Libanezii de la Maria Trading şi Agro Chirnogi, portughezii de la Prio Foods, compania olandeză DN Agrar, Ingleby – vehicul de investiţii agricole al familiei miliardare daneze Raunsing, fondurile de investiţii nemţeşti Germanagrar şi Agrarius, grupul italian de asigurări Generali sau banca olandeză Rabobank se numără între primii zece investitori străini în terenuri agricole din România.

În total cele mai mari zece achiziţii făcute de companiile străine acoperă 100.000 hectare de teren arabil. În bani, aceste preluări se ridică la 300 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF care au în vedere un preţ mediu de 3.000 de euro/hectar.

Per total străinii au în România 700.000 de hectare de teren, adică 7% din suprafaţa arabilă totală. În bani, aceste achiziţii se cifrează la 1,5 – 2 miliarde de euro.

„Fondurile de investiţii sunt interesate de terenurile agricole din România pentru că terenul este ieftin, chiar şi de zece ori mai ieftin decât în Olanda, spre exemplu. După intrarea în Uniunea Europeană preţurile din România au început să se apropie de cele din Vest, acest lucru se vede şi pe piaţa construcţiilor, iar investitorii speculează această diferenţă de preţ. Un fond de investiţii poate câştiga şi de câteva ori suma investită în numai câţiva ani”, a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Citeşte mai mult pe ZF.ro