Bancherii nu-ţi mai iau casa aşa de uşor! Află ce drepturi noi prevede UE în favoarea consumatorului

Uniunea Europeană a ajuns la un acord referitor la o directivă privind creditele ipotecare care garantează condiţii favorabile pentru debitori în cazurile de plată anticipată şi de executare ipotecară.

23 apr. 2013, 16:38
Bancherii nu-ţi mai iau casa aşa de uşor! Află ce drepturi noi prevede UE în favoarea consumatorului

Uniunea Europeană, Comisia Europeană şi Parlamentul European au aprobat textul legislativ, primul care va reglementa la scară comunitară acordarea de împrumuturi pentru cumpărarea de bunuri imobile, a informat, marţi, executivul comunitar, într-un comunicat preluat de EFE şi citat de Agerpres.

 În principiu, noua Directivă europeană stabileşte standarde minimale pentru o mai bună informare a consumatorului înainte ca acesta să semneze creditele şi pentru o întărire a drepturilor debitorilor pe parcursul derulării contractelor.

Astfel, directiva va contribui la sistarea exceselor şi la promovarea unor practici de împrumut mai responsabile, a afirmat comisarul european pentru Piaţa Internă şi Servicii, Michel Barnier, într-un comunicat.

Textul se opune legilor naţionale care ar împiedica darea în plată convenită între debitor şi creditor şi interzice penalizarea consumatorilor pentru plata anticipată a preţului total al împrumutului, însă va permite solicitarea unor „compensaţii juste” în situaţia în care debitorii decid să lichideze ipoteca în anumite limite temporale.

Mai multă toleranţă şi transparenţă

În cazul întârzierii plăţii, băncilor li se cere ca executarea silită a ipotecilor sau evacuarea ocupanţilor imobilului „să nu fie prima opţiune” şi să aplice „o toleranţă rezonabilă pentru găsirea altei soluţii”, a explicat europarlamentarul spaniol.

Directiva limitează taxele impuse debitorilor în caz de neplată şi le cere ţărilor să ia măsuri vizând facilitarea achitării datoriei de către consumatori şi evitarea îndatorării pe termen lung, măsuri printre care este avută în vedere şi darea în plată, opţiune cenu era menţionată în propunerea legislativă iniţială, dar a fost inclusă în text la cererea PE.

Noile măsuri prevăd şi obligaţia băncilor de a le da consumatorilor o foaie de informare standardizată, (ESIS), pentru ca ei să compare oferta respectivă cu cea a altor entităţi.  Documentul va cuprinde informaţii detaliate despre caracteristicile împrumutului şi va avertiza în legătură cu posibilele riscuri precum fluctuaţia dobânzii. Sunt prevăzute, de asemenea, măsuri împotriva publicităţii înşelătoare cu privire la ipoteci.

Consumatorii vor avea o „perioadă de reflecţie” sau „drept de resciziune” cu o durată minimă de 7 zile după semnarea unui credit ipotecar şi înainte ca acesta să devină constrângător.

După aprobarea formală, textul va trebui să fie aplicat de statele membre în termen de doi ani.