Băncile riscă să piardă zeci de miliarde de dolari, dacă nu îşi conving clienţii să folosească metode moderne de plată

Europenii care nu folosesc regulat carduri de credit pot aduce pierderi de miliarde de dolari economiei UE

21 dec. 2022, 08:05
Băncile riscă să piardă zeci de miliarde de dolari, dacă nu îşi conving clienţii să folosească metode moderne de plată

”Până la 89 de miliarde de dolari (4,6%) din încasările globale din plăţi ar putea fi în pericol în următorii trei ani pentru băncile care întârzie să ofere opţiuni de plată de ultimă generaţie”, anunţă un studiu realizat de Accenture

Peste 16.000 de clienţi din 13 ţări au luat parte la un sondaj, care a urmărit să afle cum pot băncile şi alte entităţi din domeniul plăţilor să-şi îmbunătăţească relaţia cu clienţii, în ceea ce priveşte modul în care aceştia fac plăţi. Au fost vizate în special metodele moderne de efectuare a plăţilor şi dispoziţia clienţilor de a face tranziţia la noile tehnologii.

Europa riscă să piardă în jur de 4 miliarde de dolari, din veniturile din plăţi, după ce s-a constatat că peste 55% dintre clienţi nu folosesc regulat cardurile de credit. America de Nord riscă să piardă aproximativ 34 de miliarde de dolari, iar America Latină în jur de 25 de miliarde de dolari, tot din acelaşi motiv.

Cu toate astea plata cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generaţie câştigă rapid teren. Studiul mai sus menţionat a relevat că mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi folosesc portofele digitale şi aplicaţii de plată de la cont la cont.

O bancă străină contrazice românii: averile au crescut în 2022

Trecerea la plăţi biometrice (autentificarea caracteristicilor fizice, cum ar fi retina, amprentele palmei, amprentele digitale şi ale feţei) ar putea creea şi mai multe probleme. Doar 9% dintre respondenţi sunt dispuşi să folosească o astfel de metodă de plată, dacă ea ar fi introdusă până în anul 2025.

Inflaţia şi creşterea ratei dobânzilor sunt alţi factor care pot influenţa modul în care clienţii efectuează plăţi.

„Pe măsură ce consumatorii reevaluează modul în care plătesc şi îşi mută banii, operatorii tradiţionali de plăţi îşi pierd rapid controlul asupra experienţei de plată a clienţilor în favoarea noilor jucători intraţi pe piaţă. Această ameninţare semnificativă la adresa veniturilor bancare de bază este agravată de volatilitatea economică actuală, de accelerarea digitalizării şi de cererea consumatorilor pentru plăţi mai facile”, spune Sulabh Agarwal, liderul Global Payments la Accenture.

Raportul realizat în urma studiului a oferit băncilor mai multe strategii pentru a-şi proteja veniturile. Printre acestea se numără colaborarea cu alte bănci şi aplicaţiile şi portofelele digitale. De asemenea Marketplace-urile online şi super-aplicaţiile pot aduce băncile în centrul vieţii digitale a clienţilor.

Românii vor plăti în primăvară facturi de 3-4 ori mai mari decât anul trecut. Avertismentul specialiştilor

„Acum este momentul ca băncile să preia iniţiativa şi să implementeze o strategie pentru a-şi proteja veniturile din plăţi. Băncile care fac demersuri îndrăzneţe pentru a adopta metode de plată de ultimă generaţie, oferind oamenilor mai multe opţiuni şi control, ar putea debloca niveluri mai ridicate de implicare a clienţilor şi ar putea stimula creşterea într-un mediu cu rate ale dobânzilor în creştere”, a spus Agarwal.

Studiul a fost realizat în lunile august şi septembrie 2022, pe teritoriul a 13 ţări din Asia, Europa, America Latină şi America de Nord.