Băncile vor lichida anul acesta portofolii toxice de 300 milioane euro

Volumul tranzacţiilor imobiliare pe piaţa locală ar putea ajunge la 550 milioane euro anul acesta, potrivit estimărilor companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

01 feb. 2012, 13:08
Băncile vor lichida anul acesta portofolii toxice de 300 milioane euro

Din volumul investiţional de 550 milioane de euro, 300 de milioane de euro ar putea fi reprezentate de lichidarea de către bănci a garanţiilor imobiliare pentru creditele neperformante din portofoliu.

„Investiţiile imobiliare din România au scăzut în 2011 cu 13%, ajungând pe parcursul întregului an la valoarea de 262,99 milioane euro. Cele mai multe tranzacţii s-au înregistrat în sectorul de retail, chiar dacă acest sector deţine a doua poziţie în ceea ce priveşte ponderea totală a investiţiilor atrase (17,4%). Tranzacţiile vizând proiecte de tip mixt au însumat aproximativ 69% din volumul total, urmate de sectoarele rezidenţial şi office, cu un procent aproximativ egal de 5% şi de sectorul hotelier cu 3,8%. După locaţie, dintr-un total de 13 tranzacţii, sase sunt în Bucureşti, urmat de oraşe de rang secundar sau terţiar precum Braşov, Ploieşti, Craiova, Sibiu, Piteşti, Slatina şi Baia Mare”, a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

Ce s-a întâmplat la nivel european

La nivel european, volumul anual al investiţiilor imobiliare a atins 110 miliarde euro în 2011, în creştere faţă de 104 miliarde euro în 2010, se arată în raportul European Investment Market Update, elaborat de DTZ (parte a UGL Services). Volumul investiţiilor în real estate a crescut în T4 2011 la 31,4 miliarde euro, cu 17% mai mul faţă de T3 2011. În Europa Centrală şi de Est, activitatea investiţională s-a contractat la 1,3 miliarde euro, după ce trimestrul precedent a marcat un volum semnificativ mai mare, de 2 miliarde euro.

Dintre principalele piete europene, Franţa a marcat cea mai importantă creştere. Volumul investiţiilor s-a ridicat la 6,7 miliarde euro în T4, cu o creştere de 83% faţă de 3,6 miliarde euro în T3. Piaţa din Marea Britanie a înregistrat o creştere de 14% faţă de trimestrul anterior, până la valoarea de 8,6 miliarde euro în T4. Piaţa germană şi-a păstrat nivelul activ al investiţiilor, cu o valoare în jurul a 6 miliarde euro.

Pieţele nordice au experimentat o creştere accelerată în ultimul trimestru, cu investiţii de 4,4 miliarde euro, faţă de doar 2,7 miliarde euro în T3, preponderent în Suedia şi Norvegia. Activitatea investiţională din Europa Centrală şi de Est s-a contractat la 1.,3 miliarde euro, după ce trimestrul precedent a marcat un volum semnificativ mai mare, de 2 miliarde euro. Diferenţa este o consecinţă a faptului că investitorii au devenit mai selectivi în ceea ce priveşte achiziţiile de pe pieţele secundare.