Moneda de 10 bani a fost bătută în anul 1867, fiind o piesă rară din istoria numismaticii românești care atrage atenția colecționarilor din întreaga lume.
Moneda de 10 bani din 1867 face parte din primele emisiuni monetare ale României moderne, fiind realizată într-o epocă de profunde transformări politice și economice. Turnată în bronz și ornamentată cu detalii fine, se distinge nu doar prin vechimea sa, ci și prin raritatea extremă și starea excelentă de conservare, două caracteristici esențiale care îi sporesc valoarea în ochii colecționarilor, scrie Playtech.
În lumea pasionaților de numismatică, anumite monede ajung să aibă prețuri exorbitante datorită mai multor factori. În primul rând, contează anul de emisiune și numărul de exemplare existente. Apoi, starea fizică și contextul istoric: monedele emise în perioade de schimbări majore – revoluții, domnii scurte, uniri sau războaie – capătă o valoare sentimentală și istorică sporită.
Citeşte şi: Bani de la stat pentru românii cu maşini vechi. Înscrierile au început pe 30 aprilie 2025
De-a lungul vremii, mai multe monede românești au fost apreciate pentru unicitatea și istoria lor. De exemplu, monedele de aur de 20 de lei emise în timpul domniei lui Carol I sau unele piese rare din perioada interbelică sunt astăzi extrem de valoroase și căutate la licitațiile internaționale.
Citeşte şi: O nouă taxă pentru proprietarii de case şi apartamente. Amenzile pentru neplată sunt imense
Pe de altă parte, în anul 2005, România a operat o denominare a monedei naționale, prin care 10.000 de lei vechi au fost echivalați cu 1 leu nou. Piesele vechi au fost retrase treptat din uz, iar oamenii au avut posibilitatea să le schimbe la bănci într-o perioadă limitată. Chiar dacă majoritatea monedelor vechi nu mai au valoare de circulație, unele au devenit adevărate comori pentru colecționari. Totuși, doar piesele rare, emise în tiraje mici sau cu erori de fabricație, reușesc să atingă prețuri de sute sau chiar mii de euro.