Se schimbă banii, scapă urgent de aceste bancnote. Comercianții vor avea dreptul să nu ți le mai accepte

Unele bancnote aflate în circulație nu vor mai fi acceptate în tranzacțiile comerciale. Este vorba despre banii rupți, lipiți, deteriorați. Dacă până acum comercianții erau obligați să le accepte, acum au dreptul să le refuze.

28 apr. 2023, 10:38
Se schimbă banii, scapă urgent de aceste bancnote. Comercianții vor avea dreptul să nu ți le mai accepte

Cei care au în portofel bancnote deteriorate, care prezintă rupturi, lipituri, colțuri lipsă sau decolorări, vor fi obligați să le înlocuiască, întrucât acestea nu vor mai fi acceptate în tranzacțiile comerciale. Schimbarea banilor se face la sediile Băncii Naționale a României. Un lucru este important însă de precizat: bancnota pe care doriți să o schimbați trebuie să conțină toate elementele de identificare, potrivit capital.ro. Pot fi schimbate bancnotele cărora le lipsește maximum 40% din suprafață, cele care au fost rupte și lipite, cele care s-au micșorat din cauza expunerii la căldură, cele care au fost arse în proporție de maxim 40%, cele care sunt mâzgălite sau scrise, dar și cele care sunt pătate de cerneală.

Citește și: „Aurul” de pe bancnotele de euro. Românii care au acasă, să le verifice, pentru că pot primi o mică avere

 

Cum pot fi înlocuite bancnotele deteriorate la BNR

BNR

asigură înlocuirea la cerere, fără taxe şi comisioane, a bancnotelor şi monedelor românești, emise şi neretrase din circulaţie, care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulaţiei monetare.

Însemnele monetare prezentate se ramburseaza integral (100% din valoare), chiar daca acestea prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condiţiile în care acestea se pot identifica fără rezerve. Însemnele monetare cărora le lipseşte mai mult de 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului.

Citește și: De ce să nu păstrați niciodată bancnotele rupte. Superstiții cutremurătoare pentru care există soluții simple și eficiente

Înlocuirea se efectuează fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele menţionate, fie prin trimitere prin poştă. Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR.

Bancnotele imprimate pe suport de polimer şi monedele metalice din vechea emisiune pot fi preschimbate pe termen nelimitat, fără taxe şi comisioane.

Pentru preschimbarea banilor vă puteți programa telefonic la oricare dintre ghișeele speciale din cadrul sucursalelor regionale BNR, la următoarele numere de telefon, în intervalele orare 830 – 1200, 1230 – 1430 sau pe email: