Bandă de români condamnată la închisoare pentru că vindea acte false pentru imigranţi ilegali

Trei cetăţeni români au ajuns în spatele gratiilor pentru că operau o afacere axată pe furnizarea de acte false în Marea Britanie. Cu ajutorul lor, imigranţii ilegali puteau accesa milioane de lire sterline constând în ajutoare sociale din partea statului, relatează marţi Daily Mail, citată de Agerpres.

30 sept. 2014, 18:04
Bandă de români condamnată la închisoare pentru că vindea acte false pentru imigranţi ilegali

Şeful reţelei, Vasile Gheorghe, şi doi complici, Valentin Babtan şi Andreea Necula, au exploatat normele europene privind controalele la frontiere pentru a le furniza cărţi de identitate şi permise de conducere româneşti şi italiene contrafăcute în valoare de până la 2.000 de lire fiecare unor imigranţi ilegali veniţi în Marea Britanie.

Fiecare act de identitate fals avea poza unui imigrant ilegal, de regulă cu acelaşi nume şi detalii ale unui cetăţean român care locuieşte în Bucureşti şi care ar fi putut intra în condiţii legale în Marea Britanie pe fondul programului de mobilitate pentru forţa de muncă în cadrul UE.

Citeşte şi Un traficant italian a fost prins în România. Încerca să intre în ţară cu acte false

Aceste documente false, în virtutea cărora deţinătorii puteau avea acces la asistenţă socială şi asigurare medicală din partea statului britanic, erau de regulă vândute unor imigranţi ilegali de origine afgană, irakiană şi iraniană, care ajungeau în Marea Britanie după ce îşi părăsiseră patria.

Cei trei suspecţi au fost arestaţi în martie ca urmare a unei investigaţii sub acoperire în cadrul căreia Gheorghe, 39 de ani, le-a oferit buletine false unui anchetator. ‘România este acum în Europa, iar acest buletin asigură încasarea de cecuri’, s-a lăudat Vasile Gheorghe. Ofiţeri ai departamentului de imigraţii al Ministerului de Interne au efectuat raiduri la locuinţe din Eccles, Greater Manchester şi Preston, Lancashire, confiscând numeroase documente false şi o cantitate de bani.

Citeşte şi O sută de arestări într-o „lovitură majoră” împotriva crimei organizate din Europa

În faţa unei instanţe din Preston, Gheorghe, Babtan, 37 de ani, şi Necula, 28 de ani, au pledat vinovat pentru acuzaţia de furnizare de documente false. Gheorghe a primit 14 luni de închisoare, Babtan 12 luni şi Necula 10 luni.