Bandă de români proxeneţi, condamnată la închisoare în Italia

Curtea cu Juri de la Roma a condamnat la ani grei de închisoare membrii unei bande de români care au constrâns minore să se prostitueze, drogându-le, lovindu-le şi abuzându-le sau folosindu-le ca marfă de schimb, informează cotidianul italian La Repubblica.

RomaniaTV.net
13 mart. 2013, 09:38
Bandă de români proxeneţi, condamnată la închisoare în Italia

„O sentinţă aproape istorică, deoarece în prezent reducerea la sclavie este foarte dificil de probat. Totodată, deoarece recunoaşte gravitatea extremă a delictelor care încalcă grav drepturile fundamentale ale femeilor şi fetelor. Şi mai grav dacă se are în vedere faptul că este vorba de persoane care chiar şi în interceptările telefonice erau numite ‘bagaje’ ”, a declarat Maria Cristina Cerrato, una dintre avocatele de la ”Centro Antitratta” (Centrul Antitrafic de Persoane), care a reprezentat victimele, alături de colega ei, Teresa Manente.

Tribunalul prezidat de Anna Argento l-a condamnat la 16 ani de închisoare pe Valerică Drăguţ, la şase ani fiecare pe Marian Tăpligă şi Constantin Viorel Miţă, şi la 5 ani de închisoare pe Marian Ovidiu Miţă, sub acuzaţia de trafic de persoane, reducere la sclavie, exploatare a prostituţiei cu minore şi violenţă sexuală, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Reţea internaţională de proxenetism anihilată. Capii reţelei sunt români

Drăguţ a fost condamnat, de asemenea, la plata sumei de 150.000 de euro pentru o parte vătămată reprezentată de avocata Teresa Manente, şi a sumei de 100.000 de euro altei părţi vătămate reprezentată de avocata Maria Cristina Cerrato.

Minorele românce au fost drogate, urcate în maşină şi duse în Italia, după mituirea unor vameşi români. În Italia, tinerele erau sechestrate în apartamente, violate şi bătute cu sălbăticie, iar uneori folosite ca ”marfă” pentru a plăti chiria. Alteori erau revândute, dispărând în acea ”gaură neagră” care înghite în fiecare an sute de femei, sau controlate de prostituate complice şi obligate să facă trotuarul.

Afacerea a fost deosebit de profitabilă pentru bandă, având în vedere că prostituatele erau foarte căutate de clienţi care pretindeau relaţii sexuale neprotejate şi le solicitau în primul rând pentru vârsta lor, aproape nişte copii, de 14 sau 15 ani ani.

Povestea datează din mai 2010, când carabinierii au arestat o fată care nu vorbea italiana şi părea terorizată. Ea a declarat că are 20 de ani şi că a ales în mod liber să se prostitueze, dar treptat, adevărul a ieşit la iveală cu ajutorul unor psihologi şi asistente sociale. După câteva luni, în urma a două operaţiuni separate, au fost arestate 7 persoane.