Bani de la Guvern pentru anumite profesii. 2.250 de lei pentru fiecare ucenic pe care îl învaţă meserie

Ministerul Muncii a lansat un nou program destinat sprijinirii angajatorilor care doresc să formeze ucenici, oferind până la 2.250 de lei pentru fiecare angajat. Acest program vine în sprijinul tinerilor sub 30 de ani care sunt șomeri, ajutându-i să învețe o meserie și să câștige bani, în timp ce angajatorii își pot ocupa locurile vacante din firmă.
Mircea Filipescu
13 feb. 2025, 22:20
Bani de la Guvern pentru anumite profesii. 2.250 de lei pentru fiecare ucenic pe care îl învaţă meserie

Un exemplu concret al dificultăților întâmpinate de angajatori în găsirea ucenicilor este Radu, un instalator cu peste 10 ani de experiență. Deși cererea pentru serviciile sale este mare, lipsa tinerilor interesați de meserie îl determină să lucreze singur, pentru că nu găseşte ucenici serioşi.

„Cerere este, tineri mai puțin pentru că nu-și mai dau interesul. Vin o zi, două și apoi renunță pe varii motive că au găsit, ba nu mai răspund la telefon. Un tânăr care lucrează cu un instalator cu vechime poate câștiga până la 300 de lei la zi”, explică Radu Constantinescu pentru Stirileprotv.

Programul „START – Investește în calificare pentru viitor!” oferă o oportunitate angajatorilor care declară locuri vacante la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Aceștia pot primi o subvenție de 2.250 de lei lunar pentru fiecare tânăr angajat, pe o perioadă care poate dura până la trei ani.

Dificultatea de a găsi muncitori calificați este resimțită și în alte domenii.

„La noi, de exemplu, ne chinuim de 2 ani de zile să aducem ceva oameni și nu reușim să găsim. Suntem dispuși să acceptăm oameni. Destul de mulți”, afirmă George Călărețu, electrician.

Citeşte şi: Salariu de peste 10.000 de lei pentru români. Ce condiţii simple trebuie să îndeplinească cei care vor să aplice pentru aceste joburi. Studiile superioare nu sunt necesare

Procesul de înscriere în program este simplu: tinerii interesați trebuie să depună o cerere de înscriere la ANOFM, menționând domeniul dorit.

„Șomerul depune o cerere de înscriere la un program de ucenicie într-un anumit domeniu și atunci agenția pentru ocuparea forței de muncă îi dă o dispoziție, îl îndrumă către angajatorul care derulează astfel de programe de ucenicie. În termen de 60 de zile lucrătoare după ce își termină ucenicul perioada de probă, angajatorul poate să ceară subvenția la noi”, explică Corina Scarlat, șef serviciu comunicare ANOFM.

Această inițiativă nu este prima de acest gen. Un program similar a fost implementat anterior cu fonduri europene, însă, după ce finanțarea s-a încheiat, au apărut dificultăți în continuarea sa.

„De când s-a finalizat acel proiect cu fonduri europene, practic a trebuit să fie finanțat din bugetul de stat, însă de fiecare dată când antreprenorii mergeau la AJOFM pentru a întreba despre disponibilitatea financiară de a plăti aceste subvenții, 50% spuneau că nu au bani”, explică Daniel Urîtu, Președinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România.

Noul program, însă, beneficiază de o finanțare de 30 de milioane de euro, provenind atât din fonduri europene, cât și din bugetul de stat, și va fi derulat până la 31 decembrie 2029.

Citeşte şi: Primarul unui oraș din România revoluționează motivarea angajaților. Îi lasă pe aceștia, o zi pe lună, să nu facă nimic la serviciu! Le-a amenajat și cameră de relaxare

DailyBusiness
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
Spynews
Alessia Năstase a vorbit despre divorțul părinților ei, Amalia și Ilie Năstase. Cum a afectat-o separarea: „A fost o perioadă în care nu am înțeles unde mă duc"
Bzi.ro
Se știu primele echipe eliminate de la Asia Express 2025! La acest cuplu nu te așteptai să plece
Fanatik.ro
Aceasta este temperatura la care să speli hainele negre. Nu se vor mai decolora dacă respecți indicația
Capital.ro
Final pentru Călin Georgescu. A venit verdictul: Nu văd ce ar mai putea să facă
Playtech.ro
Când pot nepoţii moşteni averea bunicilor, de fapt. Nu trebuie testament
DailyBusiness
Dispar paracetamolul și amoxicilina din farmacii! UE a dat ordinul!
Adevarul
Controverse legate de originea etnică a lui Hitler. Când a obținut dictatorul nazist cetățenia germană
wowbiz.ro
Minerva este condusă astăzi pe ultimul drum! Fratele Gabrielei Dima, detalii exclusive despre înmormântarea de la Arad: „Slujba va fi ținută de cinci preoți” | EXCLUSIV
Spynews
Cotlete de porc în sos cremos după rețeta lui Chef Horia Manea. Secretul pentru un preparat fraged și gustos
Spynews
Alerta de vreme extremă a fost prelungită și în weekend! Meteorologii au anunțat precipitații mixte și vânt puternic
Evz.ro
Se fac stocuri de alimente și medicamente. Scenariu înfiorător
Ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV
Prosport.ro
Reacția lui Jordan Chiles, după ce gimnasta din SUA a aflat ce s-a întâmplat cu apelul ei din proces
kanald.ro
Ea este Ștefania, asistenta de la Spitalul Sfântul Spiridon care a murit la doar 47 de ani. Mesajul sfâșietor transmis de colegi, în memoria ei: „Atât de sufletistă...”
Cancan.ro
Bucurie mare în showbiz ❤️ Fosta concurentă de la Mireasa este însărcinată pentru prima oară
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va putea candida din nou. CCR a recunoscut în mod oficial
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
„E ceva extrem de personal. Tremur toată”. A rupt tăcerea despre cei 3 iubiți
stirilekanald.ro
Ea este asistenta din Iași care s-a stins din viață la 47 de ani. Moartea Ștefanei a frânt inimile celor care au cunoscut-o: "Drum lin către îngeri, suflet bun"
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Minivacanța de Paște. Câte zile libere vor avea românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Evadarea lui Horațiu Potra: neputință instituțională sau complicitate tacită?