Bani de la guvern pentru cei care se vaccinează. Serbia oferă câte 25 de euro oricărui cetăţean doreşte să se imunizeze

Guvernul sârb a promis că toate persoanele cu vârste de peste 25 de ani care se vor vaccina anti-COVID-19 până pe 31 mai vor primi echivalentul a 25 de euro ca premiu pentru "responsabilitatea" lor.

05 mai 2021, 16:28
Bani de la guvern pentru cei care se vaccinează. Serbia oferă câte 25 de euro oricărui cetăţean doreşte să se imunizeze

”Ne-am gândit cum să premiem persoanele care au dat dovadă de responsabilitate şi am decis să oferim bani, un ajutor financiar suplimentar, celor care s-au vaccinat”, a declarat preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic.

El a anunţat şi stabilirea obiectivului ca până la sfârşitul lunii mai cel puţin 55% dintre cei aproximativ şapte milioane de cetăţeni sârbi să primească cel puţin o doză dintr-unul din vaccinurile anti-COVID-19 folosite de Serbia, respectiv Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, cel rusesc Sputnik V sau cel chinezesc Sinopharm.

Până în prezent 22% din populaţia Serbiei a primit ambele doze de vaccin, procent mult peste cel de 9% din Uniunea Europeană.

Preşedintele Vucic a promis că nu vor fi adoptate ”măsuri discriminatorii negative împotriva celor care nu doresc să se vaccineze”, dar a calificat decizia acestora drept ”iresponsabilă şi egoistă”.

Citeşte şi Raport Amnesty International: Pandemia a dus la îngrădirea libertăţii de exprimare în România prin folosirea abuzivă a legislaţiei

În paralel cu decizia guvernului de la Belgrad de a da bani, o iniţiativă de stimulare a interesului pentru vaccinare a venit şi din partea unui restaurant din oraşul sârb Kragujevac, care le oferă gratis o porţie de friptură sau de gulaş celor care se vaccinează anti-COVID-19.

Afacerea noastră, cateringul, a fost afectată în mod special (…), iar dacă vaccinarea este soluţia, atunci dorim să contribuim şi noi”, a declarat agenţiei Reuters patronul restaurantului, Stavro Raskovic.

”Avem în meniu vaccinuri atât din Est cât şi din Vest, pe gustul fiecăruia”, mai spune acesta, după ce sala principală a restaurantului său a fost transformată de autorităţile sanitare locale în centru de vaccinare cu serurile Pfizer/BioNTech şi Sinopharm.

Citeşte şi Serbia începe vaccinarea populaţiei împotriva COVID. E prima ţară din Balcani care începe campania


loading...
Partenerii noștri