Bani de la stat pentru renovarea blocurilor. Care sunt tipurile de lucrări pentru care se vor acorda ajutoare

Pentru a stimula îmbunătăţirea condiţiilor de locuit într-un număr mult mai mare de blocuri, autoritățile propun să crească numărul activităților pentru care se pot primi bani de la stat. Mai exact, aceste activităţi ar viza creșterea eficienței energetice a imobilelor.

10 ian. 2022, 17:12
Bani de la stat pentru renovarea blocurilor. Care sunt tipurile de lucrări pentru care se vor acorda ajutoare

Bani de la stat pentru renovarea blocurilor. Concret, statul va acorda ajutoare pentru lucrări de modernizare a instalațiilor de iluminat din spațiile comune ale blocului, pentru montarea sau înlocuirea sistemelor de ventilație și pentru înlocuirea ascensoarelor sau a instalațiilor electrice și de apă. În plus, toate cheltuielile legate de elaborarea documentelor necesare vor putea primi finanțare și prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit avocatnet.ro.

Bani de la stat pentru renovarea blocurilor. Lista lucrărilor pentru care va putea fi solicitat ajutor financiar

Pe lângă activităţile de pe lista de lucrări de intervenție ori activități eligibile acum pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, vor putea fi solicitaţi bani și pentru următoarele lucrări:

Citeste si Se dau bani de la stat pentru această categorie de români. Cine sunt beneficiarii! Legea a apărut în Monitorul Oficial!

  • lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/repararea/înlocuirea instalației de ventilare (inclusiv a spațiilor comune), respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică cu recuperare de căldură cu performanță ridicată, centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată;
  • lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii;
  • montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
  • implementarea sistemelor de reglare și automatizare a clădirilor/ sistemelor de management a energiei clădirilor (BEM), inclusiv a sistemelor de răcire, care permit gestionarea eficientă a energiei pentru utilizatorii finali;
  • pentru clădirile rezidențiale supuse unei renovări majore, cu mai mult de zece locuri de parcare, instalarea infrastructurii de cablare, respectiv conducte pentru cabluri electrice, pentru fiecare loc de parcare, care să permită instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare a vehiculelor electrice.

Lucrări eligibile ce vizează instalațiile de iluminat din spațiile comune ale blocurilor vor fi reabilitarea sau modernizarea instalației de iluminat prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED, și instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare sau prezenţă.

De asemenea, acolo unde va fi nevoie, asociaţiile de proprietari pot solicita ajutoare pentru înlocuirea ascensoarelor, instalațiilor electrice și de apă, de scurgere și de canalizare cu sisteme mai moderne și mai eficiente.

Lucrări de reabilitare termică ale căror costuri vor fi suportate de stat

Față de lista actuală de lucrări de reabilitare termică a anvelopei, prin proiect este propusă introducerea următoarelor lucrări:

  • izolarea termică a fațadei – partea vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a părţii vitrate;
  • izolarea termică a planșeelor sau a pereților dintre spațiul încălzit și alte spații comune neîncălzite;
  • asigurarea unui nivel ridicat de etanșeitate la aer a anvelopei clădirii, atât prin montarea adecvată a tâmplăriei termoizolante în anvelopa clădirii, cât și prin aplicarea de tehnologii adecvate de reducere a permeabilității la aer a elementelor de anvelopă opace și asigurarea continuității stratului etanș la nivelul anvelopei clădirii.

Ca să se aplice, proiectul de ordonanță trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Citeste si Vine criza alimentară! În două luni de zile În supermaketuri nu va mai fi DELOC carne de porc sau de pasăre din România! Motivul ireal! Producătorii sunt disperați!