Vine criza alimentară! În două luni de zile În supermaketuri nu va mai fi DELOC carne de porc sau de pasăre din România! Motivul ireal! Producătorii sunt disperați!

Industria creșterii de animale din România a fost grav afectată de scumpirea prețului la energie și de pesta porcină africană. Producătorii avertizează că sunt nevoiți să facă schimbări majore.

10 ian. 2022, 13:36
Vine criza alimentară! În două luni de zile În supermaketuri nu va mai fi DELOC carne de porc sau de pasăre din România! Motivul ireal! Producătorii sunt disperați!

Carnea de porc și de pui ar putea dispărea complet de pe rafturile supermarket-urilor avertizează producătorii, situație cauzată de creșterea prețurilor la gaze și energie electrică, dar și de pesta porcină africană.

Nu mai face asta atunci când găteşti carnea de pui. Greşeala care te poate costa sănătatea

Producătorii din România avertizează că în jumătate de an țara noastră va ajunge să importe 100% din necesarul de carne. La momentul actual, 25% din carnea de consum provine din importuri.

Chiar și înainte de scumpirea energiei electrice, producătorii de carne din România erau grav afectați de cei patru ani și jumătate de pestă procina africană. Situația a cauzat ca reducerea producției autohtone de carne de porc.

„Cred că nu utilitățile vor duce către stoparea producției de carne de porc din România, ci mai degrabă acești factori de creștere a prețurilor la care se adaugă pesta porcină africană. Ne gândim serios că o parte dintre colegi vor intră în faliment în lunile următoare”, a declarat la Digi24 un reprezentant al asociației producătorilor.

Scumpiri în lanț la alimente în prima zi de 2022. Prețul pentru o pâine crește cu 15%, la fel și carnea de pasăre

Preşedintele Federaţiei Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (SINDALIMENTA), Dragoş Frumoşu, a declarat, luni,  la Profit TV, că sunt aşteaptate scumpiri în toate sectoarele, începând cu 1 ianuarie 2022, de la panificaţie, la carnea de porc și produsele lactate.

Carnea românească de porc şi pasăre riscă să devină un lux. Tot mai mulţi producători ar putea intra în faliment

Scumpiri în lanț la alimente în prima zi de 2022. Sectorul panificaţiei este cel mai văduvit în această perioadă, pentru că este afectat de creşterile de preţuri la energie, a mai spus el.

„Discutăm de creşterea preţului la cereale, a mai crescut după seceta de anul trecut, creşterea preţului la energie electrică, gaze, care intervin direct în acest sector. Creştererile pot ajunge până la 60%, sigur, nu se va ajunge până acolo, pentru că puterea de cumpărare a românilor este mică. În sectorul panificaţiei se fac calcule de preţuri, zilnic, pentru a rezista la un anumit nivel”, a explicat Dragoș Frumosu.

Potrivit preşedintelui SINDALIMENTA, dacă până acum preţurile au crescut cu 15%, sigur vor creşte cu încă 15%.

„Vă spun cu toată responsabilitatea. probabil de sărbătorile de iarnă vom mânca un cozonac cu 30% mai scump ca anul trecut”, a mai afirmat Dragoş Frumosu, precizând că s-au înregistrat deja creşteri de preţuri la ulei cu 20%, la lactate, între 5 şi 7%.

Prețul la carnea de pasăre va crește cu 10 sau 15% înt-o primă fază, în condiţiile în care România importă cam 80% din necesarul de pe piaţă, atât carne, cât și preparate.

De la 1 februarie 2022 am putea înregistra o creştere de 15% până la 20% la carnea de porc.

CARBURANȚI MAI SCUMPI

benzină: +8 bani/litru
1,82 lei – 1,89 lei

motorină: +7 bani/litru
1,67 lei – 1,73 lei

 ALIMENTE MAI SCUMPE

Legume și fructe: 10-20%
Pâine: 15%
Carne: 10-15%
Lapte: 8-10%


loading...
Partenerii noștri