Bani europeni pentru fermierii din România. Suma uriaşă pe care o pot obţine în fiecare an

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) face plăţi de un miliard de euro pentru fermierii români în fiecare an.

07 iun. 2022, 17:53
Bani europeni pentru fermierii din România. Suma uriaşă pe care o pot obţine în fiecare an

Dorin Opreanu, directorul AFIR, a dat detalii despre cum pot fi obţinuţi bani europeni pentru fermieri. Agenția pe care o conduce este una dintre cele mai performante agenții de plăți din țară, iar întârzierile publicării rapoartelor de selecție din ultima perioadă au fost cauzate de volumul extrem de mare de muncă.

Funcționarii din cadrul AFIR au trebuit să verifice zeci de mii de proiecte depuse, fiind în același timp angajați în implementarea proiectelor din anii precedenți.

”Noi suntem 1.600 de angajați. Fermierii au fost obișnuiți ca noi să livrăm, să nu zic ca un ceas elvețian, dar la trei luni noi aveam rapoartele de selecție, pentru că le scoteam etapizat. Ei nu s-au obișnuit cu timpi așa de mari de așteptare, cum au fost în ultima vreme.

Toată lumea așteaptă evaluarea, dar noi suntem în același timp în mijlocul implementării proiectelor accesate în anii anteriori, avem target de a acorda sumele fermierilor anual. Eu nu știu dacă mai există vreo agenție de plăți în România care să livreze anual un miliard de euro pe an. Cam aceasta este media, noi facem plăți de un miliard de euro pe an”, a precizat Dorin Opreanu în emisiunea ”Agrostrategia” la TVR1, conform Agro-tv.

Citeşte şi: Ministrul Proiectelor Europene vrea ca România să umple golul lăsat de Ucraina, pe piaţa grâului. „Se anunţă perspectiva unei crize, dar avem un potenţial agricol uriaş”

Potrivit unei decizii adoptate de Comisia Europeană, statele membre UE pot identifica sume pentru a acorda o finanțare de maximum 15.000 de euro pentru micii fermieri.  Anunţul a fost făcut de ministrul plenipotențiar în cadrul reprezentanței României la Bruxelles, Achim Irimescu. Concret, Ministerul Agriculturii poate redirecționa 5% din fondurile europene necheltuite în perioada 2021-2022 către fermieri.

Este o decizie care s-a adoptat la nivel european, iar ministrul agriculturii rămâne să verifice dacă mai sunt fonduri disponibile. Este o decizie adoptată în care se precizează că statele membre care mai au încă fonduri necheltuite, neangajate, pentru anii 2021-2022, pot utiliza 5% din aceste fonduri pentru a le repartiza fermierilor afectați de crize. Este vorba de 15.000 euro/fermier sau 100.000 euro/unitate de procesare.

Dacă se găsesc bani la buget, în perioada actuală, Comisia Europeană este foarte flexibilă, pentru că recunoaște că nu are fonduri, și atunci încurajează statele membre să utilizeze ajutoare de stat, în limita regulamentelor”, a explicat Achim Irimescu pentru AGRO TV.

Citeşte şi: Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care vor primi 15.000 de euro