Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care vor primi 15.000 de euro

Potrivit unei decizii adoptate de Comisia Europeană, statele membre UE pot identifica sume pentru a acorda o finanțare de maximum 15.000 de euro pentru micii fermieri.

01 iun. 2022, 22:57
Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care vor primi 15.000 de euro

Se dau bani de la stat. Anunţul a fost făcut de ministrul plenipotențiar în cadrul reprezentanței României la Bruxelles, Achim Irimescu. Concret, Ministerul Agriculturii poate redirecționa 5% din fondurile europene necheltuite în perioada 2021-2022 către fermieri.

Se dau bani de la stat. Statele UE, încurajate să utilizeze ajutoare de stat

Este o decizie care s-a adoptat la nivel european, iar ministrul agriculturii rămâne să verifice dacă mai sunt fonduri disponibile. Este o decizie adoptată în care se precizează că statele membre care mai au încă fonduri necheltuite, neangajate, pentru anii 2021-2022, pot utiliza 5% din aceste fonduri pentru a le repartiza fermierilor afectați de crize. Este vorba de 15.000 euro/fermier sau 100.000 euro/unitate de procesare.

Dacă se găsesc bani la buget, în perioada actuală, Comisia Europeană este foarte flexibilă, pentru că recunoaște că nu are fonduri, și atunci încurajează statele membre să utilizeze ajutoare de stat, în limita regulamentelor”, a explicat Achim Irimescu pentru AGRO TV.

Citeste si Se dau bani de la stat. Cine sunt românii care vor primi 1200 de euro

Bugetul pentru schema de microgranturi ar putea fi suplimentat

Tot din aceste fonduri, Ministerul Agriculturii ar putea suplimenta bugetul pentru schema de microgranturi de 5.000 de euro, lansată săptămâna trecută, astfel încât mai mulți fermieri să obțină finanțarea.

Practic, ar însemna încă 75 de milioane de euro. Ministerul Agriculturii trebuie să își facă socotelile, iar dacă se găsesc fonduri neutilizate pe PNDR, atunci cu certitudine poate decide să acopere pentru toți cei care au depus cerere aceste sume. Altă variantă ar fi un ajutor de stat, dar asta ar mai complica lucrurile. Cea mai la îndemână ar fi soluția cu microgranturile, fără doar și poate”, a mai precizat Achim Irimescu.

Citeste si Criză de ciobani în România. Proprietarii de turme sunt disperaţi. Oierii refuză şi salarii de 4.000 de lei pe lună


loading...