Bani GRATIS de la stat! Cine sunt românii care vor primi lunar suma de 9.900 de lei

2024 are tolba plină de bani pentru români. O categorie de persoane va beneficia an de o indemnizație consistentă din partea statului.

03 ian. 2024, 10:00
Bani GRATIS de la stat! Cine sunt românii care vor primi lunar suma de 9.900 de lei
Cine sunt românii care vor primi lunar suma de 9.900 de lei

Cine sunt românii care vor primi lunar suma de 9.900 de lei. Pe 18 decembrie Guvernul României a aprobat acordarea de indemnizații de merit pentru persoanele deținătoare ale titlului onorific de „Tezaur uman viu”.

Citește și Burse școlare 2024. Se schimbă iar criteriile, ce se întâmplă cu banii primiți de elevii cu medii de corigență

Cine sunt românii care vor primi lunar suma de 9.900 de lei

Este vorba despre meșterii în prelucrarea lemnului, metalelor, pieilor și blănurilor, precum și a cântăreților de muzică vocală și instrumentală.

Vor beneficia de acești bani persoanele care dețin titlul onorific de „Tezaur uman viu” acordat de Comisia Națională pentru Salvaguardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Cei care vor să primească acești bani trebuie să aibă o vechime neîntreruptă în promovarea patrimoniului cultural imaterial, să dețină merite excepționale în păstrarea, transmiterea și punerea în valoare a acestuia și să fi obținut distincții naționale în domeniu.

Potrivit hotărârii Guvernului, cuantumul lunar al indemnizației de merit este echivalent cu o sumă reprezentând de trei ori valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Astfel, odată cu stabilirea unui salariu minim brut de 3.300 lei lunar începând cu 1 octombrie 2023, beneficiarii vor primi o indemnizație de merit în valoare de 9.900 lei lunar.

Conform Legii nr. 118 din 15 martie 2002, suma primită lunar este neimpozabilă și este suportată de bugetul de stat.

Noi vouchere și scutiri de impozite pentru români

Voucherele de vacanță vor fi acordate și în 2024 bugetarilor, dar și angajaților din sectorul privat.

Beneficiarii trebuie să știe că în 2024 apar noutăți în ceea ce privește aceste vouchere de vacanță, iar impunerea suplimentară a acestora, cu 10% contribuție la sănătate (CASS) se numără printre ele.

Mai mult angajații trebuie să aibă în vedere faptul că, legea nr. 296/2023 stabilește că scutirea de taxe salariale pentru serviciile turistice nu se aplică atunci când beneficiază și de vouchere de vacanță.

În 2024, milioane de români care lucrează la stat vor primi vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei, cu 150 de lei mai mult  față de anul precedent.

Cu toate acestea, există o categorie de bugetari care nu vor mai primi aceste sume de bani.

Este vorba despre cei cu salarii nete de peste 8.000 de lei care au beneficiat până acum de vouchere, însă din acest an nu vor mai avea acest drept.

Însă, voucherele de vacanță nu sunt singurele beneficii de care vor avea parte angajații români în 2024.

De exemplu, angajații din sectorul IT vor fi scutiți și în acest an de impozitul pe venit, o facilitate veche, aflată în vigoare încă din 2001, care a creat în România un mediu atractiv pentru profesioniștii care activează în acest sector.

Cu toate acestea, cei din domeniul IT vor plăti un impozit de 10% pentru veniturile care depășesc salariul de 10.000 de lei brut.

”În practică, din ceea ce cunoaștem, ANAF încă nu a demarat controale fiscale sau o campanie de controale concentrate pentru aplicarea acestei facilități. Totuși, dată fiind dorința asiduă de colectare a veniturilor la bugetul de stat și noile modificări aduse facilității fiscale, ne putem aștepta în viitor la campanii ANAF axate pe angajatorii care aplică scutirea.

Se recomandă ca angajatorii care aplică facilitatea să verifice anual dosarele de personal (de exemplu, fișele de post, anexele la contractul de muncă) și să se asigure de îndeplinirea condițiilor din legislație”, se arată într-o analiză EY România, potrivit StartupCafe.

Citește și Ce se întâmplă cu taxele și impozitele în 2024! Anunț de ultimă oră din partea lui Marcel Boloș