Bani gratis de la stat pentru aceşti români. Ce trebuie să faci ca să primeşti 12.500 de lei

Statul român le oferă românilor plecaţi la muncă în străinătate șansa de a se întoarce acasă, în România. Cei care aleg această variantă vor beneficia și o sumă de bani.

07 nov. 2023, 21:26
Bani gratis de la stat pentru aceşti români. Ce trebuie să faci ca să primeşti 12.500 de lei
Bani gratis de la stat pentru aceşti români. Ce trebuie să faci ca să primeşti 12.500 de lei

Bani gratis de la stat pentru aceşti români. „Observăm că în ultimii ani deficitul de forță de muncă în România este foarte mare. Dacă anul trecut am avut undeva la 400.000 de locuri până la data de 1 octombrie declarate, iată anul acesta avem deja 560.000 din care undeva la 330.000 se repetă. Deci, clar aceste locuri de muncă sunt dorite, se ocupă și nu sunt atractive. Sigur, dacă ne uităm la structură tot așa, 60% reprezintă muncă necalificată, dar undeva la 5% reprezintă și muncă bine calificată și de nișă. Și aici mă refer în special la zona de IT, zona de asistență socială, zona de asigurări, dar nu în ultimul rând, iată și zona de mecanizator, de exemplu, agricol și avem aici câteva exemple deosebite, chiar în ultimele zile, oameni din diasporă care au venit și cu studii superioare și s-au încadrat pe activitatea de tractorist. De ce? Pentru că salariile, dacă ne uităm, sunt între 1.000 și 3.000 euro în România, iar condițiile de muncă sunt aceleași ca în Uniunea Europeană acum, sunt echipamente modernizate, cu computer, cu aer condiționat, cu frigider, cu de toate”, a declarat Marcel Miclău, secretarul general al Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru stiridisapora.ro.

Citeşte şi: Alocaţii 2023. Mai mulţi bani pentru copii în septembrie. Sunt vizaţi 3,5 milioane de copii

„Și iată, avem un exemplu, un alt exemplu bun așa, la cald, că am văzut că sunt interesante lucrurile la cald, chiar o persoană care a fost director de muzeu, dar nu pot să dau numele, dar oricum în Uniunea Europeană, a revenit în țară și și-a făcut un propriu muzeu. Iată, sunt și oameni care își reamintesc și revin. Un lucru foarte important, pentru că, cum spuneau și antevorbitorii, cultura ne menține tonusul și aportul la ceea ce înseamnă România”, a mai precizat Marcel Miclău în dezbaterea „Bogățiile României din Diaspora!”.

Citeşte şi: Vești teribile pentru persoanele care primesc ajutor social. Adio bani!

Acesta a mai declarat că sunt pregătite măsuri active care oferă subvenții și stimulente pentru cei care se întorc din străinătate: „Și aici m-aș referi la prima de activare, care nu este foarte mare, dar e totuși 1.000 lei și cea mai motivantă și atractivă pentru locuitorii din diaspora românească o reprezintă prima de instalare, primă de instalare care este în cuantum de undeva la 2.500 euro, adică 12.500 lei. Deci, dacă vin în România și se încadrează pe o perioadă de cel puțin 12 luni, noi oferim 6.500 lei la angajare și după 12 luni diferența de 6500, dacă vine cu copiii și cu soția, mai primește încă 3.500 lei și pentru soţie”.